Szijjártói stílusban reagálnak a lengyelek a clintoni bírálatokra

Az idevágó fejleményeket az elején általában kedvezőtlennek, de marginálisnak tekintették, ám az illiberális hullám elárasztotta Közép-Európát, az orbáni modell nyomán.

Ma már a lengyeleknél és a szlovákoknál is populista, bevándorlás-ellenes, euroszkeptikus erők gyakorolják a hatalmat. Hofer győzelme új dimenziót adna a jelenségnek, mivel Ausztria a régi Európa része. Nehéz megtalálni az okokat, de a lényeg, hogy mindenütt dühöt tapasztalni az irányító elittel és a megszokott intézményekkel szemben.

Ha Amerika nem fog össze Európával a szélsőjobbos nyomulás ellen, akkor lehet, hogy Obama úgy vonul be a történelembe, mint a utolsó amerikai vezető, aki a nyugati demokratikus rend élén állt.

Kisebb sátorváros alakult ki a magyar–szerb határon, ahol az eső és a hideg éjszakák ellenére több tucatnyi menekült várakozik, hogy bejusson Magyarországra, illetve az unióba – tudósít a Yahoo. Ám a magyar hatóságok naponta legfeljebb 20 embert engednek be, főként kisgyerekes családokat, miközben naponta több tucatnyian érkeznek, és ez a szám előreláthatólag úgy nő, ahogy javul az időjárás.

Pedig a körülmények rettenetesek: nincs wc, zuhany, ételt, italt és tiszta ruhát a segélyszervezetek osztanak. Az UNHCR egyik munkatársa embertelennek nevezi az állapotokat, és attól tart, hogy a nyár közeledtével fertőzések lesznek. Balla Zsolt arról számolt be, hogy Röszkénél és Horgosnál jelenleg 400-an vesztegelnek összeeszkábált sátrakban.

Szíjjártói magaslatokba emelkedett Lengyelország első számú vezetője, amikor reagált Bill Clinton bírálatára, amely szerint a magyarok és a lengyelek tekintélyelvű fordulatot vesznek és Putyin-szerű irányítást akarnak – olvasható a Yahoo/AFP

jelentésében. Kaczynski éppen azon akadt ki, hogy az oroszokhoz hasonlítják. Azt ajánlotta a volt elnöknek, hogy keresse fel orvosát, ha úgy gondolja, hogy Lengyelországban nincs demokrácia. Szydlo kormányfő pedig azt közölte, hogy bocsánatkérés vár el Clintontól. A tudósítás megjegyzi, hogy a budapesti és a varsói kormány felrobban a méregtől, ha külföldön és odahaza azzal vádolják, hogy visszaszorítja a demokratikus szabadságjogokat, amikor fokozza a közmédiára gyakorolt szorítást és aláássa a többi féket és ellensúlyt is.