Takarékosan bánj a nettel – mindnyájunké!

Az Európai Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) közös nyilatkozatot adott ki ma a Covid-19 világjárvány okozta megnövekedett hálózati csatlakozási igények kezeléséről, kérve a szolgáltatókat, hogy szorosan működjenek együtt a nemzeti szabályozó hatóságokkal.

Ebben a mindenki számára kihívásokkal és nehézségekkel teli időszakban az Európai Bizottság és a BEREC – amelynek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is tagja – elkötelezetten támogatja a magánszemélyek és a vállalkozások törekvéseit, hogy a kapcsolatait és tevékenységeit az interneten keresztül is fenntarthassa. Az online oktatás és a távmunka miatt megnőtt az internetkapacitás iránti igény.

A közös álláspont szerint az európai szolgáltatók által jelzett látványos forgalomnövekedés eddig nem vezetett a hálózat túlterheléséhez. Számításba véve az esetleges kapacitásbeli problémákat, a Bizottság és a BEREC közösen keresi a legjobb megoldásokat. Mind a Bizottság, mind a BEREC továbbra is elkötelezett abban, hogy érvényesítse az EU nyílt internet-hozzáférésre vonatkozó rendelkezéseit (EU 2015/2120). A rendelet nem teszi lehetővé a hálózat forgalmának lassítását, korlátozását vagy priorizálását, de engedélyezhet a szolgáltatók számára átmeneti forgalomirányítási intézkedéseket a hálózat túlterhelésének megelőzésére vagy ideiglenes hálózati torlódások következményeinek enyhítésére azzal a feltétellel, hogy az azonos forgalomkategóriákat azonosan kezelik.

A Covid-19 okozta megváltozott élethelyzet előidézhet olyan szituációkat, amelyek következtében a szolgáltatók élnek bizonyos forgalomkezelési intézkedésekkel a hálózatok megfelelő működésének végett, de szigorúan csak a szükséges időtartamban.

A Bizottság és a BEREC kéri a szolgáltatókat, hogy szorosan működjenek együtt a nemzeti szabályozó hatóságokkal, és nyújtsanak tájékoztatást az alkalmazandó intézkedéseikről, illetve kéri a tartalom- és alkalmazásszolgáltatókat, dolgozzanak együtt a távközlési szolgáltatókkal.

A Bizottság és a BEREC üdvözli az egyének és a gazdasági szereplők felelősségvállalását ebben a nehéz helyzetben, és ezen erőfeszítések támogatása végett a nemzeti szabályozó hatóságok támogatásával létrehoz egy speciális jelentési mechanizmust az internetes forgalom rendszeres nyomon követéséhez, hogy a tagállamok idejében reagálhassanak az esetleges kapacitásbeli problémákra.

Az NMHH folyamatosan nyomon követi a hazai helyzet alakulását és a szolgáltatókkal együtt azon dolgozik, hogy a hazai használók továbbra is megfelelő minőségben érhessék el a hírközlési szolgáltatásokat. A múlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy Magyarországon a megnövekedett igényeket is ki tudják elégíteni a hazai hírközlési hálózatok.

A közös nyilatkozat angolul; A BEREC sajtóközleménye.

A BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications, azaz Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete) egy nemzetközi szabályozói testület, amely a 28 európai nemzeti szabályozó hatóság – köztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – vezetőiből áll. A BEREC célja az, hogy az európai fogyasztók érdekében biztosítsa a tisztességes versenyt és a szabályozás egységességét az elektronikus hírközlés belső piacán.