Unokám, Roberto Carlos fia is karanténban

A madridi magyar nagykövetség közleményt adott ki az itt élő magyarok számára a spanyol hatóságok rendelkezései alapján.

Fertőzöttek: percről percre többen.

Ebből kiderül, hogy a lakóhely-elhagyási korlátozás még a belső kertekre, sőt, az épületek tetőteraszaira is vonatkozik. Családonként legföljebb egy személy hagyhatja el egy időre a lakóhelyét, ő mehet élelmiszerboltba, gyógyszertárba. Kiskorú gyerekkel sem szabad kimenni az utcára. Kivételek a gyermeküket egyedül nevelők, akik a gyerekekkel együtt (nincs, kire hagyni őket) elmehetnek bevásárolni vagy orvoshoz.

Unokám, Cristo.

Idős vagy mozgásukban korlátozott embereket szabad kísérni az utcán. A rendőrség szabályszegés esetén első alkalommal figyelmeztet, a második alkalommal már bírságol: 600 eurótól akár egy évig terjedő elzárással. Az intézkedések változhatnak, szigorodhatnak.

Elrettentő példaként idézi a spanyol sajtó Luka Jovicsot, aki negatív teszt birtokában hazautazott Szerbiába, ám a helyi ügyészség feljelentése alapján 28 nap házi karanténra ítélték, mert többször is elhagyta a lakóhelyét. A Real Madrid játékosa így kénytelen vesztegzár alatt maradni.

Csakúgy, mint itt, Madridban is házi karanténban van az összes játékos, edző, az egész stáb, mert egy épületben, a Valdebebasban edzett a kosarasokkal, akik között viszont találtak játékost pozitív teszttel.

Anya és fia gyógytornája a lakásban.

Ma van itt apák napja, ez alkalomból meleg hangú üzenetet váltott a szintén karanténban levő Real Madrid-sztár, Roberto Carlos, és magyar kisfia – az UNOKÁM – Cristofer. Míg Cristo távoktatásban tölti idejét, addig édesapja a saját konditermében kerékpározik, bűvöli különféle technikai trükkökkel a labdát. A brazil fenomén meghatódva köszönte meg kisfia köszöntését, hiszen csak telefonon és interneten tarthatják egymással a kapcsolatot.

Cristo és édesanyja.

Szerencsére csodás az idő, hét ágra süt a nap, a teraszon meditációs zenét hallgatva oszlatjuk a rossz hangulatot. Ránk fér.

Rossz hír viszont, hogy Cristo – egy korábbi sportsérülése miatt – még mindig teljes nyugalomra van kárhoztatva a friss MRI-lelet alapján. Pakolások, kímélő gyakorlatok várnak rá még egy darabig. Mivel a vírus miatt lehetetlen személyes kapcsolat az őt mostanáig kezelő orvosokkal, velük is legföljebb a neten csetelhet az anya, Alexandra.

A “szent család”.

Édesanyja, a lányom, Horváth Alexandra elmondta: szerencsére Magyarországon is figyelemmel kísérik Cristo gyógyulását. A fizioterapeuta Süveges-Farkas Anikó közvetít a magyar traumatológus főorvos és a család között az elküldött leletek alapján. Óriási segítség az Anikó által összeállított, a lakásban használható eszközökre hangolt tornagyakorlat-sor, miáltal Cristo szépen gyógyulhat.

Tőle tudom: számos sportoló kortársa szenved hasonló sérülésben a gyors növekedése miatt.