Könnyítések a diákhitel-törlesztésben

Törlesztési moratóriumot hirdet a Diákhitel Központ az összesen 207 400 millió forint diákhitel tőke- és kamattartozás tekintetében mind a 166 ezer ügyfele számára 2020. december 31-ig a ma hatályba lépett 47/2020. számú kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően.

A törlesztési moratórium kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése ma automatikusan hatályba lép, ahhoz külön nyilatkozatra az ügyfelek részéről nincs szükség. A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a 2020. március 18. napjáig felmondott szerződéseken túl 2020. december 31-ig nem mond fel szerződéseket.

A Diákhitel Központ ügyfelei önkéntesen a moratórium ideje alatt is törleszthetik fennálló tőke- és kamattartozásukat, a beérkező törlesztéseket a Diákhitel Központ a szokott rendnek megfelelően elszámolja. Az önkéntes törlesztéseket az ügyfelek a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan felfüggeszthetik. 

Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány okozta állapot egyre több család pénzügyi lehetőségét érinti hátrányosan, illetve egyre több diák számára lehetetlenül el a tanulmányok melletti munkavégzés, a Diákhitel Központ a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjeszti azon leendő ügyfeleire is, akik 2020. március 18–december 31. között igényelnek diákhitelt és válnak törlesztővé. További rendkívüli intézkedésként a Diákhitel Központ meghosszabbítja a szabad felhasználású Diákhitel1 termékének március 16-án lejárt igénylési határidejét. Az intézkedés eredményeként azok a hallgatók, akik március 27-ig (a Neptun-rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítással) igénylik elektronikus formában a szabad felhasználású Diákhitel1-et, már április 15-én megkapják az igényelt, maximum 350 ezer forintot.

A hitelbírálat és fedezet nélkül igényelhető Diákhitel1 kamata továbbra is 1,99%, hallgatói jogviszonyban álló magyar állampolgárok igényelhetik.