Közös európai egészségügyi készlet

Lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló stratégiai készlet kialakításáról döntött ma az Európai Bizottság, amely a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemhez kíván ezzel is segítséget nyújtani az uniós országoknak.

Ez az első eset, hogy az EU közös európai tartalékot hoz létre sürgősségi egészségügyi eszközökből, az uniós szolidaritást tettekre váltva. A készlet a többi között a következő egészségügyi eszközöket foglalja majd magában:

  • intenzív ellátáshoz szükséges egészségügyi eszközök, például lélegeztetőgépek,
  • egyéni védőfelszerelések, például többszök használatos maszkok,
  • oltóanyagok és gyógyszerek,
  • laboratóriumi anyagok és kellékek.

Az ún. rescEU-készlet azoknak a tagállamoknak hivatott segíteni, amelyek nem rendelkeznek elegendő eszközzel a fertőzött betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók védelméhez és a vírus terjedésének lassításához. A ma meghozott döntés értelmében:

  • A készletet annak az egy vagy több tagállamnak kell beszereznie, ahol ez az elosztásig elhelyezésre kerül.
  • A beszerzést 90%-ban az Európai Bizottság finanszírozza. Az elosztást a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja majd avégett, hogy az eszközök oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.
  • A készlet kezdeti uniós költségvetése 50 millió euró, amelyből 40 millió euró az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyásától függ.

Az intézkedés március 20-án lép hatályba. Ezt követően a rescEU-készletnek otthont adni kívánó tagállamok közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól. A közvetlen támogatás a készlet költségeinek 90%-át fedezi, a fennmaradó 10%-ot a tagállam viseli.
A javaslat nyomán látványosan bővül majd az uniós polgári védelmi mechanizmus égisze alatt működő rescEU eszköztartaléka, amely már jelenleg is tartalmaz tűzoltó-repülőgépeket és -helikoptereket. Ha olyan súlyos veszélyhelyzet áll elő, amelyet valamelyik ország már nem tud kezelni, az érintett ország segítséget kérhet a mechanizmuson keresztül.

Tájékoztató: az uniós polgári védelmi mechanizmus

Gazdaságtámogató intézkedés: ideiglenes keretszabály

Az Európai Bizottság ideiglenes keretszabályozást fogadott el a tagállamok által nyújtható állami támogatásokra vonatkozóan. A szabályozásnak köszönhetően a tagállamok – tekintettel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetre – nagyobb rugalmassággal biztosíthatják, hogy elegendő likviditással rendelkezzenek a vállalkozások.

Az ideiglenes keretszabály ötfajta állami támogatást tesz lehetővé: közvetlen támogatások, szelektív adóelőnyök és előrehozott kifizetések vállalkozásonként 800 ezer euró összeghatárig; állami garanciák vállalkozásoknak nyújtott bankkölcsönökre; támogatott kamatú állami kölcsönök a vállalkozásoknak; biztosítékok azoknak a bankoknak, amelyek közvetítik az állami támogatásokat a reálgazdaság szereplői számára; az állam által nyújtott rövid lejáratú exporthitel-biztosítások.

Vírustesztelés: bizottsági ajánlások

Az Európai Bizottság ma ajánlásokat tett közzé a népegészségügyi közösségi intézkedésekkel és a koronavírus-tesztelési stratégiákkal kapcsolatban követendő módszerekre vonatkozóan. Az ajánlások kidolgozására a kedden létrehozott tudományos szakértői tanácsadó testület közreműködésével került sor, szoros együttműködésben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal.
 
Továbbra is a legfontosabb, hogy az uniós országok összehangoltan lépjenek fel a járvány ellen. A Bizottság azt javasolja, hogy az ajánlott intézkedéseket mindegyik tagállam hajtsa végre, természetesen az adott országban kialakult helyzet sajátosságait is figyelembe véve. Ami a tesztelést illeti, ajánlatos elsőbbséget biztosítani a jelenleg kórházi ellátásban részesülő betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak, valamint a krónikus betegségben szenvedő idős embereknek.