Válságos idők: ingyen segít az Opten

Ma még nehéz felmérni, mekkora gazdasági nehézségekkel kell megbirkózniuk a magyar vállalkozásoknak a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben.

Az már most látszik, hogy minden eddiginél kockázatosabbá vált a gazdaság, a késedelmes és nemfizető ügyfelek száma folyamatosan emelkedni fog. Az Opten Kft. segítségképpen 60 napra ingyenessé teszi a hozzáférést az általa kialakított és gondozott, folyamatosan frissülő céginformációs rendszerhez. Ezzel is csökkenthető a lánctartozások tömeges kialakulása.

Az Opten szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében írja: ebben a rendkívüli helyzetben kiemelt fontosságú, hogy megakadályozzuk, illetve csökkentsük a járvány másodlagos negatív hatásait a gazdaságra, például: a nem fizető ügyfelek tömegessé válása, illetve ennek okán a tartozásláncok kialakulása. Éppen ezért az Opten március 20-tól 60 napra ingyen elérhetővé teszi a cégek számára az online cégtár-rendszert, amelyben számos olyan céginformációs modul is elérhetővé válik, amely kiemelten támogatja a vállalkozások pénzügyi kockázatának csökkentését, stabilitásuk fenntartását, illetve a hatékony döntés-előkészítést.

Minden egyes utólagos fizetésű számla magában hordozza a nem fizetés kockázatát. A hazai kkv-cégek részére viszont gyakran ezek a számlák biztosítják a működéshez szükséges likviditást. Fontos tehát annak a felismerése, hogy kinek, mikor, milyen összegben adható lehetőség halasztott fizetésre.

Bár az Opten bizakodva tekint a jövőbe, nem feledhető: a mostani járvány okozta helyzetben elengedhetetlen, hogy a vállalkozások és üzleti szereplők gyorsan és idejében reagáljanak a történésekre. Minden lehetséges eszközt be kell vetni, hogy túléljék ezt a nehéz és válságos időszakot.

Evégett az Opten kockázatibesorolás-modelljét folyamatosan illeszti a kialakult helyzethez, figyelembe véve a szektorhatásokat, a kormányzati intézkedéseket, a vállalkozások export/import relációit, valamint tulajdonosi és pénzügyi likviditási hátterét.