Csökkent a fogyasztók pesszimizmusa

Májusban csaknem a harmadát ledolgozta áprilisi zuhanásának a GKI fogyasztói bizalmi indexe. Az áprilisi 38 pontos esését ugyanis májusban több mint 11 pontos javulás követte.

Az index így – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – az áprilisi –50 pont után az egyébként még mindig rendkívül pesszimista –38,5 pontra emelkedett.

Egyetlen hónap alatt még sohasem javult ilyen mértékben a GKI fogyasztói bizalmi index, igaz, ez a még sohasem látott mértékű áprilisi zuhanást követően történt. Legutóbb 2013 nyarán volt ilyen alacsony az index szintje. (Az adatfelvétel áprilishoz hasonlóan online történt.)

Áprilisban a legnagyobb mértékben a lakosságnak a munkanélküliségtől való félelme erősödött, s e tekintetben volt a legborúlátóbb a lakosság. Májusban érezhetően enyhült a félelem, de az áprilisi romlásnak csupán ötödét sikerült korrigálni, s továbbra is messze ez a fogyasztók által legnegatívabbnak érzett tényező.

A legnagyobb mértékben a magyar gazdaság perspektívájának megítélése javult. A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az áprilisinál kevésbé érezte romlónak, a hangulat javulása közel áll a fogyasztói bizalmi index átlagához.

Az aktuális megtakarítási képességről alkotott vélemény áprilisban a korábbinál sokkal rosszabb lett, s ez májusban alig javult. Ugyanakkor jövőbeli megtakarítási lehetőségüket az emberek már áprilisban sem érezték sokkal rosszabbnak, mint az előző hónapokban, sőt májusban ez a mutató szinte a teljes előző havi csökkenést ledolgozta. Igaz, ennek a szempontnak a megítélése a viszonylag kevés, megtakarításra képes személy miatt mindig is viszonylag stabil volt. Ugyanakkor a jelenlegi és a várható megtakarítási lehetőség megítélése közötti nagy különbség arra utal, hogy a megkérdezettek megtakarítási szempontból a helyzetet inkább átmenetinek, mint tartósnak vélik.

Jelentősen visszafogottabb lett májusban a fogyasztók inflációs várakozása, azonban még messze van a márciusi szinttől.