Tovább drágulnak az építőanyagok – bénító szakemberhiány

Eltérő forrásokból származó statisztikai adatok szerint látványosan drágultak az építkezések az utóbbi években mindenekelőtt a beton, a vízszigetelés, a purhabok és szilikonok, valamint a térkövek áremelkedése miatt. A drágulás – állítják a szakértők – folytatódik.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2010–17 között átlagosan 27,5 százalékkal emelkedtek az építőanyagárak. Az újHÁZ Centrum saját tanulmányából az is kiderül, hogy a bevezetőben felsoroltakon túl tavaly a fűrészáruk és a vakolástechnikai elemek, a kéményrendszerek, az energiahatékony megoldások ára is jócskán nőtt. Várható, hogy az idei áremelkedés ugyanakkora lesz, mint tavaly volt.

Szakértők szerint a munkaerőhiány, a növekvő munkabérek, az egyre dráguló szállítás és látványosan emelkedő energiaárak egyaránt kedvezőtlenül hatnak az építőanyag-árakra. A nemzeti bank megállapítása szerint 35–40 ezer szakmunkás hiányzik az iparágból. A gondot az sem oldaná meg, ha a jelenleg külföldön dolgozó építőipari dolgozók hazajönnének, ugyanis még velük együtt sem érné el az építőipar a 2008-i válság előtti szakmunkás-számot.

Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat cégvezetője szerint a hazai állami ösztönzők köre kiegészíthető lenne a Visegrádi Négyek jól működő programjaival, elvégre a célok közösek: az épületek megújítása és a lakások energiahatékonyságának növelése. Érdemes nálunk meghonosítani a V4-eknél bevált támogatási rendszereket, a többi között a lengyelországi fűtésrendszerek korszerűsítésére irányuló programokat.

Csehországban az állami támogatások nagyságát az egyes ingatlanok felújításának mértékéhez igazítják, így minél átfogóbb felújítást terveznek a lakástulajdonosok, annál nagyobb támogatásra számíthatnak. A szlovák kormány különösen nagy figyelmet fordít a bérlakás-építésre; északi szomszédunknál évente 1500 bérlakást építenek állami támogatásból. Egy ilyen program különösen nagy segítség lenne a fiatalok számára, akik jelenleg nem tudnak kiszakadni a családi fészekből korlátozott anyagi lehetőségeik és a kiemelkedően magas lakásbérleti díjak miatt.

Bővebben az újHÁZ Centrum Trendriportjában; tessék kattintani!