Megtéveszthette üzletfeleit a nagykereskedő

Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt. ellen, mivel a cég vélhetően megtévesztette üzletfeleit a mentolos dohánytermékek értékesíthetőségéről.

A versenyhatóság vizsgálatot indított annak feltárására, hogy a dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó cég az üzletfelek megtévesztésére alkalmas gyakorlatot tanúsított-e, amikor szakmai-jogi álláspontját tartalmazó levelében arról tájékoztatta a dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat, hogy termékei teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek. Ezzel szemben valószínűsíthető, hogy két terméktípusának (a mentol ízesítésű cigarettának és cigarettadohánynak) forgalmazására  kizárólag 2020. május 20-ig volt jogszabályi lehetőség.

A GVH álláspontja szerint a cég üzleti gyakorlata alkalmas lehet arra, hogy befolyásolja a dohány-kiskereskedőket avégett, hogy mentolos dohánytermékeket rendeljenek tőle.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, alkalmanként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/25/2020.

Hallgattassék meg a másik fél is: a JTI Hungary Zrt. véleménye

A 2020 májusától életbe lépett európai uniós jogszabály betiltja a jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazását. A „jellegzetes ízesítés” fogalma a jogszabályban úgy szerepel, hogy „a dohánytól eltérő, egyértelműen észlelhető illat vagy íz, amelyet adalékanyag vagy adalékanyagok kombinációjának használata eredményez”.

A jogszabály szövege világos – nem zárja ki egyértelműen az egyes adalékanyagokat, ideértve a mentolt, ha a használata nem eredményezi a termék jellegzetes ízesítését. Ezt a kritikus pontot kiemeli az Európai Parlament és a Tanács 2014/40/EU irányelvének a magyar jogba is átültetett preambuluma (TPD2):

„A jellegzetes ízesítésű dohánytermékek betiltása nem jelenti az egyes adalékanyagok használatának teljes kizárását, viszont kötelezi a gyártót, hogy olyan mértékben csökkentse az adalékanyagokat vagy az adalékanyagok kombinációját, hogy használatuk ne eredményezzen jellegzetes ízt.”

A JTI tehát pontosan azt tette, amit a jogszabály előír számára: olyan szintre csökkentette keverékeinek mentoltartalmát, amely nem eredményez jellegzetes ízesítést. Ezt a termékek piacra jutása előtt a gyártó bejelentette mind az EU, mind a magyar szabályozó hatóságoknak, „így a teljes folyamat során transzparensen jártunk el” – írja közleményében a cég, hozzátéve „ezen az alapon biztosak vagyunk benne, hogy termékeink teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, és a JTI semmilyen módon nem tévesztette meg a kereskedelmi partnereit”.

A Gazdasági Versenyhivatalnak tehát fel kell függesztenie az eljárását addig, amíg az ügy EU szinten le nem zárul. Addig is a cég természetesen teljes mértékben együttműködik a GVH-val.