Egy hónap múlva már AFR – készpénzt és a bankkártyát leváltó fizetési megoldások 

Alig több mint egy hónap múlva indul az Azonnali Fizetési Rendszer Magyarországon. A banki átutalások valós idejűvé alakítása mellett az AFR azonnali fizetési megoldások megjelenését is lehetővé teszi. Ilyen újszerű megoldás a QR-kódos fizetés is, amely olcsó és biztonságos alternatívája a készpénznek és a bankkártyának. A használók körében egyre nagyobb az igény a gyors, egyszerű, valós idejű és biztonságos fizetési megoldások iránt.

Sajtóhírek szerint a napokban egyeztet a Magyar Nemzeti Bank a nagy bankok képviselőivel az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jei bevezetéséről. Az AFR lehetővé teszi, hogy napi 24 órában, a hét minden napján 5 másodpercen belül célba érjen minden, 10 millió forint alatti belföldi forintátutalás.

„Az AFR a banki átutalások reformja és valós idejűvé alakítása mellett új fizetési módok megjelenésével is jár, amelyekhez jellemzően elég lesz egy mobiltelefon. Ilyen megoldás például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetés is” – tájékoztat Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. A magyar tulajdonú cég tavaly kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, az idén pedig BlockBenPay nevű fizetési megoldása bejutott a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé. A mobilfizetés Magyarországon gyermekcipőben jár, Kínában az így lebonyolított vásárlások értéke MÁRIS meghaladta a 12 ezer milliárd dollárt. Hazánkban meglehetősen kevés a bankkártya-elfogadóhely, tavaly alig haladta meg a 110 ezret. Eközben 6117 milliárd forintra nőtt Magyarországon a forgalomban lévő készpénzállomány, és a napi bevásárlások 74 százaléka még mindig készpénzzel történik. A QR-kódos fizetés a készpénz- és a bankkártya-használat alternatívája is lehet a BlockBen szerint.

A BlockBenről: https://blockben.com/
A BlockBenPay-ről: https://blockbenpay.com
Blog: http://blog.blockben.com/

FRISSÍTÉS (2019. június 3.):

Késik az azonnali fizetés

Csúszik az azonnali fizetési rendszer elindítása a hazai bankoknál. A Giro Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank határidőre elkészült a rendszer működését megalapozó technikai feladatokkal, de ahhoz, hogy a biztonságos működés valamennyi pénzforgalmi szolgáltató vonatkozásában biztosítható legyen, az eredetileg tervezett július 1-jétől csak a próbaüzem indul meg. A lakossági és vállalati ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető. A rendszer létrehozásáról 2017 elején döntött az MNB, a cél a hazai pénzforgalmi szektor, a pénzügyi infrastruktúra és ezen keresztül a gazdaság versenyképességének növelése volt – adja tudul a  Reggeli Haszon.