TASZ-fehívás: „segítsetek, hogy segíthessünk”

Elértük, hogy megszüntesse az ügyészség a nyomozást a BKK-botrány etikus hackerével szemben” – kezdődik Dojcsák Dalmának, a Társaság a Szabadságjogokért politikai szabadságjogok projektvezetőjének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

„Ügyfelünk az a 18 éves fiatal volt, aki jelezte a Budapesti Közlekedési Központnak, hogy hibás az online jegyárusító rendszere. A válasz feljelentés volt és a rendőrség hajnalban még házkutatást is tartott nála.

Sokszor védünk  ártatlanul meghurcolt embereket a hatalom túlkapásaival szemben, de ez az ügy mégis különleges. Az érintett etikus hekker, közérdekű bejelentő: ők nem követnek el semmilyen bűncselekményt, hanem pont hogy a társadalom érdekében cselekszenek. Olyan hibákra hívják fel a figyelmet, aminek a kijavításától neked és nekem is jobb lesz az életünk. Ezért elfogadhatatlan, ahogy a rendőrség ezeknek az embereknek az életébe beavatkozik. Ha egy házkutatás során alaptalanul felforgatják a lakásukat, emiatt kártérítést csak hosszú évek pereskedése után kaphatnak.

Ma az állam hatósági eszközökkel próbálja megfélemlíteni a közérdekű bejelentőket ahelyett, hogy támogatná őket. Így volt ez az áfaügyet kirobbantó egykori NAV-ellenőr, Horváth András esetében is, akinél szintén tartott házkutatást a rendőrség. Illetve Pintz Györgynél is, aki ellen a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kar folytatott koncepciós eljárást közérdekű bejelentése miatt. Az etikus hackerhez hasonlóan mindkettőjüket mi képviseltük.

A Te támogatásodra is szükségünk van ahhoz, hogy megvédhessük azokat a közérdekű bejelentőket, akik mindannyiunk érdekében cselekszenek. Legyél rendszeres támogatónk, hogy továbbra is kiállhassunk a bátor polgárokért!

Joggal vagy szabad!”