Testközelben a távközlés – világnapi laboravatás a győri egyetemen

Kettős évfordulón egyedülálló oktatási létesítménnyel gazdagodott a győri Széchenyi István Egyetem: birtokba vehették a távközlési tanszék hallgatói azt a hírközlési laboratóriumot, amelynek létesítését jó 12 millió forinttal támogatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az évfordulók, a távközlési világnap nemzetközi (1968 óta) és hazai megünneplése (2002 óta) – párban az internet napjával – immár hagyományosan jó alkalmat kínálnak a szakmának arra, hogy a győri alma mater távközlési tanszéke és az ott működő önképzőkör országos hatókörű tudományos-szakmai eszmecserét szervezzen.

A tizedik alkalommal ma megtartott önképzőköri esemény (amelyen szakmai bemutatókkal helyi, hazai és nemzetközi cégek is részt vettek) minden bizonnyal sokáig emlékezetes marad hallgatóknak, oktatóknak egyaránt. Ünnepi külsőségek között ugyanis átadták rendeltetésének a hírközlési laboratóriumot, amelyet egy meglévő, mintegy három méter átmérőjű parabola-antennára és tartozékaira (bal oldali kép) „alapoztak”, kiegészítve egy sor olyan műszerrel, amellyel az egyetem hallgatói az űrtávközlést és a műholdas technológiákat tanulmányozhatják, miközben saját fejlesztésű szoftverekkel is bővítik a tudományos-kísérleti munkahely használhatóságát.  

Ma délelőtt újságírók előtt a többi között elhangzott, hogy az NMHH 12,3 millió forintos támogatásával újonnan kialakított kutatóhely a tizenkettedik azok sorában, amellyel a hatóság igyekszik hozzájárulni a tehetséggondozáshoz. Tavaly óta hírközlési ösztöndíjprogram is segíti a kiemelkedően tehetséges hallgatók tanulását. A mostani laboratórium az első az info-kommunikációval foglalkozó tanszékek segítését szolgáló programban.

Dr. Pados László az idei Dr. Magyari Endre-díjazott.

A távközlés nemzetközi világnapja alkalmából az idén dr. Pados Lászlót tüntették ki a magyar rádiózás atyjáról, az 1900–1968 között élt dr. Magyari Endréről elnevezett díjjal. A kiváló szakember aktív szerepet vállalt a frekvenciagazdálkodási szoftverrendszer kidolgozásában, ő irányította a digitális műsorszórás bevezetésekor az engedélyezési folyamatot, és hatékonyan képviselte hazánk érdekeit a nemzetközi távközlési szervezetekben. Prof. dr. Földesi Péter, a Széchenyi Egyetem rektora elismerő oklevelet nyújtott át a példamutató szakmai munkát végző kollégáinak.