The GrandMothers Of Invention: sztárzenekar a hajón

Frank Zappa legendás zenekarának tagjai rendületlenül ápolják a mester hagyatékát. A GrandMothers Of Invention 2002-ben alakult a Motthers Of Invention együttes tagjaiból; a név kétségtelenül tükrözi az egykori főnök észjárását. A csapat rendületlenül turnézik a klasszikus albumok (Freak Out!, Absolutely Free, We’re Only in It for the Money és a többi) legjobb darabjaival. A budapesti koncert az együttes európai turnéjának része. A zenekar áprilisban a tavaly megjelent és a kritika által lelkesen fogadott albumával 14 koncertet ad az öreg kontinensen.

Az előzenekar a magyarországi Zappa-kultusz legelhivatottabb követőiből pár éve összeállt Zappa-Syrius Emlékzenekar, amely ezúttal a hetvenes évek megkerülhetetlen magyar együttese, a Syrius előtt tiszteleg.

Frank Zappa nagyon sok zenésszel játszott együtt, és nehezen lehetne nála nagyobb hatású muzsikust találni a hatvanas-hetvenes évekből. Klasszikus és legendás együttese, a Mothers Of Invention (a hatvanas években The Soul Giants, később The Mothers). CSaknem negyven zenész fordult meg a zenekarban. Közülük aránylag kevesen vitték tovább Zappa nagy hagyományát, de Zappa halálának tizedik évfordulójára összeállt az egykori Mothers of Invention négy tagja: a leghűségesebb Zappa-muzsikusok közé tartozó Don Preston, Napoleon Murphy Brock, Roy Estrada, valamint John Leon Gardner, hogy egy lipcsei emlékkoncerten előadja a Zappa-életmű legjobbjait. A siker elsöprő volt: a fellépésről tévéfelvétel és koncertlemez készült, az egyedinek szánt produkciót aztán koncertek százai követték.

A Zappa-hagyományhoz igazodva jó pár tagcsere lezajlott a zenekarban, de a lényeg változatlan: Zappa-dalok, a mesterhez kötődő hangulat, a lehető legautentikusabb előadásban az egykori zenésztársaktól. A GrandMothers Of Invention meggyőzte a háttérben béna haknit sejtő fanyalgókat is: a virtuóz és értő muzsikusok monumentális színpadi akciójukkal hitelesen idézik fel a Mothers Of Invention klasszikus lemezeit, a progresszív jazz-rock semmihez sem hasonlítható szabadságát és lazaságát. A produkció invenciózus, (ön)ironikus, vicces, kritikus, felszabadító és minden pillanatban meghökkentő. A Felfedezés NagyMamái méltók az eredeti zenekarhoz, és visszahozzák a színpadra a hatvanas-hetvenes évek fordulójának nagy Zappa-korszakát.

Az A38 Hajóra érkező zenekar tagjai közül Napoleon Murphy Brock (szaxofon, fuvola, ének) és Don Preston (billentyűsök, ének) annak idején játszott Zappával. A további tagok: Mike Miller (elektromos gitár), Dave Johnson (basszusgitár) és Chris Garcia (dob). Aki a részletekre kíváncsi, az az együttes hivatalos honlapján kutathat.

Ami a hazai színeket az este folyamán képvselő Zappa-Syrius Emlékzenekart illeti, 2000 őszén, a mester 60. születésnapja alkalmából alakult egy budapesti Medúza klub felkérésére. Az első koncert után a tagok a további együttműködés mellett döntöttek, s bár rengeteg tagcsere történt, az együttes azóta is folyamatosan koncertezik Zappa dalainak fel- és átdolgozásaival. A tagok más, neves magyar zenekarokban is játszanak.

Tíz év működés után az emlékzenekar meglévő Zappa-műsor mellé felvette repertoárjába a zseniális és túlzás nélkül legendás magyar prog-jazz-rock együttes, a Syrius szerzeményeit is. Széttört álmok címmel a Syriust megidéző nagyszabású „szcenírozott” koncertet tartott tavaly a Művészetek Palotájában a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével. Ezúttal Zappa-Syriusék az A38 Hajón vendégeikkel idézik fel a Syrius nagy korszakát, remek kiegészítésként a Zappa-koncerthez.


A zenekar: Vasicsek János (ének), Vastag Gábor (gitár, ének), Vincze Pál (billentyűsök), Vojnits Attila (szájharmonika, furulya), Szkladányi András (basszusgitár), Lukács Gábor (altszaxofon), Abbas Murád (harsona), Csizmadia Gábor (trombita) és Bensó Pál (dob). Az est vendége lesz Takáts Tamás (ének), Fekete Jenő (ének), Pataki Lászó (billentyűs) és Török Ádám (fuvola). Az együttesről a honlapon lehet tájékozódni.