Ti lesztek a tanúim – nemzetközi díjra jelölték az OSZK zenetörténeti kötetét

Rangos nemzetközi díjra jelölték az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-i budapesti nemzetközi eucharisztikus kongresszus hangfelvételei című kiadványt. A kétnyelvű tanulmánykötetet az Association for Recorded Sound Collections (ARSC) jelölte egyik idei díjára. A szervezet a hangtári és audiovizuális felvételekkel foglalkozó szakmát tömöríti, tagsága az egész világra kiterjed. (A nyitó képen: az Országos Széchényi Könyvtár épülete.)

Az 1938. május 25–29. között Budapesten megrendezett 34. nemzetközi eucharisztikus kongresszus nemcsak a XX. század magyar köz- és kultúrtörténetében, de a magyar hangfelvétel-történetben is kiemelkedő eseménynek bizonyult. A tanulmánykötet tartalmi része Szabó Ferenc János és B. Kaskötő Marietta (mindketten az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársai) munkája. A hangfelvételek anyagát az OSZK munkatársai – Dede Franciska és Illyés Boglárka – közreműködésével Szabó Ferenc János állította össze, és Solymosi Ákos, az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtára munkatársa digitalizálta és restaurálta. Az egyházzenei hangfelvételek története mellett a korabeli kiadók, lemezcégek működésébe is bepillanthat az olvasó, és ez művelődéstörténeti szempontból is igazi kuriózum. A tanulmányokat a CD-n hallható hangfelvételek átírt szövegei követik.

Háromféle hangzó dokumentumtípus is megőrizte a kongresszus eseményeit: kereskedelmi forgalomba hozott gramofonlemezek, a Magyar Rádió stúdiófelvételei, valamint rádióközvetítések röntgenlemezre rögzített privát hangfelvételei is fennmaradtak. A három típus három hangzópontból mutatja be az eucharisztikus kongresszust. A Radiola-lemezek az előkészületeket támogatták, a Magyar Rádióban felvett és lemezre vágott stúdiófelvételek a rádió hangmúzeumának történeti felvételeit gazdagították, az élő hangközvetítések privát rögzítései pillanatfelvételként őrizték meg a kongresszus eseményeinek hangulatát. Miként a nemzetközi eucharisztikus kongresszusok sorozata 2021-ben tért vissza Budapestre, akként az 1938-i esemény archív hangdokumentumait is elsőként 2021-ben hallgathatta meg első ízben a nyilvánosság.

Az OSZK kötetének CD-melléklete reprezentatív válogatást tartalmaz a kongresszus hangfelvételeiből. Az eucharisztikus találkozó hivatalos énekrendje alapján hallható népénekek mellett található különleges felvételek a megnyitó ünnepség részletei, valamint Eugenio Pacelli (1876–1958) bíboros, pápai legátus (a későbbi XII. Piusz pápa) köszöntése a budai Mátyás-templomban.

A kötetet különleges illusztrációk egészítik ki: kották, plakátok, lemezcímkék, fényképek foglalják keretbe a szöveg és a zene egységét.

A Hanghordozó Gyűjtemények szövetsége (ARSC) zenei kategóriákban hirdet évente győztest, az „Eritis mihi testes” („Ti lesztek a tanúim”) a történeti hangfelvételek kutatása kategória jelöltje lett 2022-ben. Az eredményhirdetés ez év szeptemberében, a díjátadó 2023 májusában várható. A kötet adatlapja az OSZK honlapján.