Tízedszer is „torkos csütörtök”

Ezen a napon a felhíváshoz csatlakozott éttermeknek azt kell vállalniuk, hogy ételeiket és italaikat egyaránt fél áron kínálják vendégeiknek. Külön, erre az alkalomra készített „torkos csütörtök” (szűkített) menüsorral nem lehet részt venni az akcióban. A választási lehetőséget a „torkos csütörtök” hetében és az azt megelőző héten használt à la carte-étlap és itallap választékából kell biztosítani.

A csatlakozni kívánó éttermek a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon jelentkezhetnek  február 15-ig, a torkoskodni kívánó vendégek pedig ugyanitt böngészhetnek majd a résztvevő vendéglátóhelyek kínálatában. A a magyar gasztronómia és vendéglátás iránt érdeklődő a Magyar Turizmus Zrt. által üzemeltetett itthon.hu weboldalon ezen az akción kívül számos egyéb ajánlatot, érdekességet is találhat.

A „torkos csütörtököt” a néphagyomány kövércsütörtökként emlegeti – írja a Magyar Katolikus Lexikon. Mi több: a kövércsütörtök két csütörtök népies neve: →farsang utolsó csütörtöki napja és a→hamvazószerda utáni csütörtök. – Tréfás nevei: zabáló-, torkos-, tobzódó-, dobozu– (Göcsej), zsíroscsütörtök (Ipolytarnóc, Mihálygerge, Buják). Németlövő és Rábafüzes németsége Fastenpfingstenként tartotta számon. Farsang teljes utolsó hete mint kövérhét, zabálóhét is előfordul. – A ~ farsangi jólét búcsúztatója, készület a köv. böjti időre (a →húshagyó kedd elővételezése). Jó ételeket bő zsírral szoktak főzni, fánkot sütni. A lakmározásban másokat is részesítettek, elsősorban istennébe (Isten nevében) a szegényeket, →koldusokat; megkínálták a betérő vendéget, vándort is. A szólás szerint e napon lakomáznak, sütnek, főznek, szegényeket vendégelnek. Somoska csángó asszonyai e szavakkal nyújtják át a kalácsfélét a szegényeknek: adom e holtakért, legyen e holtakért s magamért es. Bátya idős népe szerint e napon 9× kell jóllakni. Sok helyen este még bál is következett. – A hamvazószerda utáni kövércsütörtököt csonkacsütörtök néven is említik (→csonkahét). Az e naphoz kötődő bőséges táplálkozás oka lehetett az is, hogy a →húshagyó keddről megmaradt éltelt el kellett fogyasztani a köv. napok szigorú böjtje miatt.