Lesújtó a magyar sajtószabadság – Észak-Koreát még előzzük

Az Európai Unió alternatív, elnyomó modelljeként jellemzi a magyarországi sajtóviszonyokat a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságírószervezet friss jelentése, mely szerint Magyarországon az elmúlt évben tovább romlott a sajtószabadság helyzete.

A kedden közzétett index szerint Magyarország a 92. helyen áll a magyar sajtó szabadsága tekintetében a világ országai között; legutóbb a 89. volt. 

Az RSF értékelése szerint a koronavírus-járványt kihasználva Orbán Viktor kormánya tovább növelte befolyását a magyar média felett, és ma már más európai kormányoknak, például a szlovénok és a lengyelek számára is példaként szolgál. A jelentés felidézi, hogy a járvány kitörésekor olyan törvényeket fogadtak el, melyek alapján eljárással fenyegethettek újságírókat ‘fake news’ terjesztésének vádjával, illetve a járványra hivatkozva még nehezebb lett megismerni a közérdekű adatokat. Sérült a média sokszínűsége is Magyarországon: a Klubrádió frekvenciájának elvétele mellett az Index kormányzati megszállását emelte ki a jelentés. 

Az Európai Unióban már csak Bulgáriában rosszabb a szabad sajtó helyzete, mint nálunk, Moldova, Macedónia és Albánia is előttünk jár. 

A lista élén Norvégia, Finnország, Svédország és Dánia áll, de általában is erős az európai jelenlét a mezőny első felében. 

A sajtószabadság szempontjából a tíz legrosszabb helyzetben lévő ország (a legutolsó helyről előrefelé lévő sorrend (a legutolsó helyről előrefelé lévő sorrendben): Eritrea, Észak-Korea, Türkmenisztán, Kína, Dzsibuti, Vietnam, Irán, Szíria, Laosz és Kuba – tette közzé az adatokat a 444.hu