Trump személye és politikája megosztja Európát

Elfogadhatatlan számunkra, ahogy a német politikusok provokatív és félrevezető nyilatkozatokat tesznek elnökünk, Erdogan érkezése előtt a G20-ak hamburgi találkozójához időzítve – áll a török elnöki szóvivő közleményében, amelyről TimeTürk számol be.

A szóvivő szövegében még az is ott áll, hogy épp a németek akarják kioktatni demokráciából, emberi jogokból és szabadságszeretetből a törököket, mikor elnöküknek nem adnak lehetőséget a török kisebbségekkel való találkozóra. Tegyük hozzá nagygyűlésről lenne szó. Orbán Viktor pedig épp most érkezett Ankarába magyar–török közös kormányülést tartani 72 fős delegációval kibővítve. S ezzel a közleménnyel egy időben adta ki az elnöki szóvivő az Orbán Viktorral tartott találkozóra vonatkozót is. Ebből megtudtuk, hogy a kormányülést üzleti fórum követi ma, s ezek célja a két ország közti sokoldalú kapcsolatok kibővítése és elmélyítése.  

Persze sokkal több török sajtóorgánum (pl.: Sabah) közölte azt a fotót, amelyiken Orbán Viktor a török válogatott dedikálásával és az ő nevével hímzett mezt éppen átveszi török kollégájától. Binali Yildirim kormányfő tudta, mi a partnere hobbija és ezzel a meglepetéssel akart neki kedveskedni. A lapok kommentárja szerint ez sikerült. Yildirim népes vacsorát adott Orbán Viktor tiszteletére. Ma pedig Recep Tayip Erdogan elnökkel találkozik a magyar kormányfő.

Donald Trump minden bizonnyal találkozni fog Orbán Viktorral is Varsóban, a G20-ak hamburgi találkozója előtt – olvasható a The Guardianben. Trump azért utazik többek között a lengyel fővárosba, hogy a közép- és kelet-európai országok vezetőivel tárgyaljon. A brit lap ezt úgy tálalja, nem elég, hogy a párizsi klímaszerződés trumpi kivonulása miatt éles ellentét feszül Európa és az Egyesült Államok között, s amit egyébiránt nem is fog szőnyeg alá söpörni Angela Merkel, hanem még ott van neki Európa megosztottsága is, amit a menekültpolitika okoz. Trump varsói találkozója ezt a megosztottságot mélyítheti.

Azok a médiumok, amelyek átvették AFP az tudósítását, tovább mennek: viharos G20-ak találkozóra lehet számítani, ezért is lett fontos a Berlinbe tegnap összehívott nyugati szövetségesek stratégiai egyeztetése. Trump személye és politikája Európát eleve megosztja, hisz’ vannak, akik már vele tartanak. Ezért az sem kizárt, hogy az amerikai elnök éket ver az unió tagjai közé. Sigmar Gabriel német külügyminiszter úgy fogalmazott: nem akarjuk erővel elszigetelni az Egyesült Államokat Európától, de azt sem akarjuk, hogy az amerikai politika egyik kelléke legyünk.

A Politico európai kiadványában az Orbán–Simicska-háború hátterét világítja meg a budapesti keltezésű elemzés.  Az egykori kollégiumi barátok egymás legfőbb ellenségei lettek az utóbbi két évben, s a milliárdos oligarcha –, aki a plakáthelyek többségét birtokolja az országban – feltett szándéka Orbán megbuktatása. S úgy látszik, Orbán ideges, miután a Jobbik „Ti dolgoztok, ők lopnak” kampánya 500 ezer szavazót eltántorított, és a Median felmérése szerint a szavazók 30%-a bizonytalan. Vona Gábor e-mailben azt üzente a Politicónak, hogy semmilyen támogatást nem kapnak Simicska Lajostól. Egy névtelenül nyilatkozó fideszes pedig azt állította, Simicskától féltek és nem is szerették a pártban. Mindesetre Simicska azt üzente, amíg itt vagyok, addig minden van és mindenkit… ennek a háborúnak nem lesz vége. S úgy néz ki, Simicska beváltja a fenyegetését, mert már dübörög a háború.

Az amerikai Holokauszt Múzeum közleményt adott ki Orbán Viktor Horthy-pártolásáról – amit az izraeli Haaretz is átvett. A múzeum mélyen elítéli, hogy Orbán Viktor megpróbálta rehabilitálni Horthy Miklós háborús vezért, aki bűnrészes a magyar zsidók meggyilkolásában a holokauszt idején. Horthyt kivételes államférfinak nevezni a történelmi tények súlyos elferdítése, sérti a holokauszt áldozatainak és túlélőinek az emlékét, és ismét azt jelenti, Orbán nem kíván szembesülni őszintén a történtekkel, amit azonban megérdemelnének a magyar állampolgárok – áll a Holokauszt Múzeum közleményében.