Újabb fásítással csökkenti Bécs a város túlmelegedését

Az osztrák főváros nyolcmillió eurós költségvetést határozott meg utcáinak és tereinek zöldítésére. Már most 480 000 fa él Bécsben; számuk az újabb telepítéseknek köszönhetően most látványosan megnövekedhet. (Kép:  © Stadtwienmarketing/Christian Fürthner)

Az idén elkezdődött Bécs utcáinak és tereinek zöldebbé alakítása. A határozatot a bécsi közgyűlés hozta meg május 28-án. A programban nyolcmillió euró áll rendelkezésre fák ültetésére. Platánfákkal, szilfákkal és kőrisfákkal fogják beültetni a közterület jórészét városszerte.

A pénzt szétosztják Bécs kerületei között, amelyek a jövő év végéig gazdálkodhatnak belőle. A többi között Ottakringben, a második kerületben és a Favoriten negyedben terebélyesedik majd a zöldterület.

Már most több mint 480 ezer fa él Bécsben. Az újabb telepítésekkel az egyre forróbb nyári hónapok ellen küzd a város, miután az utóbbi négy évtizedben 2 Celsius-fokkal nőtt az osztrák fővárosban az átlaghőmérséklet.

Birgit Hebein, Bécs város megbízott alpolgármestere, az osztrák Zöldek politikusa is örült a rendeletnek: „Ezzel az intézkedéssel a várost még élhetőbbé tesszük.”