Újabb nemzetközi építészeti díjat nyert a pesti Telekom-székház

A TIBA Építész Stúdió munkája, a Magyar Telekom és a T-Systems budapesti közös székháza elnyerte az idei BIGSEE Építészeti Díjat a köz- és kereskedelmi célú építészet kategóriában.

A Magyar Telekom és a T-Systems közös, budapesti, Könyves Kálmán körúti székháza az ország legnagyobb irodaháza: 105 000 négyzetméteren és 9 szinten nyújt korszerű és alkotásra serkentő munkateret (covid-mentes időkben) több mint 4000 személy számára.

Tekintettel a mostani járványhelyzetre a Magyar Telekom és a T-Systems munkatársai önkéntes alapon, szigorú biztonsági intézkedések mellett járnak dolgozni a székházba és a vállalatok más munkahelyeire.

A Könyves Kálmán körúti épületben két étterem és két kávézó, autómosó, biciklitárolók öltözővel, 1365 jármű befogadására alkalmas mélygarázs és 300 személyes konferenciaterem szolgálja az ott dolgozók kényelmét. A munkatársak jólétérzetét, egészségét támogatják a szintenkénti közösségi terek,

a 8. emeleten található 762 négyzetméteres edzőterem, a panorámás szauna és sókabin, a 200 m-es tetőtéri futópálya, az egészségügyi rendelő és a gyerekkuckó is, ahova a munkatársak gyermekeiket behozhatják és biztonságos, szórakoztató környezetben tudhatják.

A grandiózus épület tervezésekor a fejlesztő Wing Zrt., a Magyar Telekom, mint bérlő és a TIBA Építész Stúdió, mint teljes körű tervező kiemelt figyelmet fordított a fenntarthatósági szempontokra, így a BREEAM (=(Building Research Establishment’s Environmental Assessment Methodology: a legfontosabb környezetvédelmi értékelési módszer) Excellent elvárásoknak megfelelően a székházban a többi között energiahatékony berendezéseket, takarékos vízfelhasználású eszközöket, környezetbarát és újrahasznosított anyagokat építettek be, valamint hulladékot is válogatott módon gyűjtik, saját tömörítővel. A gazdaságos működést a legkorszerűbb épületfelügyeleti rendszer segíti. A székház kertjében környezetbiológus által összeállított növényzet található, mesterséges tóval, terasszal és kültéri munkahelyekkel, az öntözés pedig esővízről és fúrt kútról történik. Ekkora homlokzati felületről természetesen nem hiányozhat a napsugárzás ellen védő és akusztikus üvegezés egyedileg és központilag is szabályozható árnyékolással.

Az épület 2018-i átadása óta jó néhány, rangot adó építészeti és ingatlanfejlesztési díjat is elnyert.