Ukrajna mellett áll a jóakaratú világ

Két nap múlva kerül sor Varsóban a „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű világméretű donorkonferenciára, melyet Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közösen hívott össze, és máris teljes lendülettel folynakaz ukrán nép megsegítését célzó pénzügyi források és természetbeni adományok mozgósítására irányuló erőfeszítések. (A nyitó kép forrása: www.mdr.de)


Az Európai Bizottság és Kanada kormánya – a Global Citizen nemzetközi érdekérvényesítő szervezettel partnerségben – arra ösztönzi a kormányokat, a magánvállalatokat és a polgárokat, hogy vegyék ki a részüket ebből a globális szolidaritási erőfeszítésből.

Az április 9-én mozgósítandó források és egyéb adományok azoknak a szükségleteit hivatottak fedezni, akik az orosz háborús agresszió miatt elmenekültek Ukrajnából, vagy arra kényszerültek, hogy belső menekültként, lakóhelyüket hátrahagyva az ország más részein keressenek menedéket.

A felajánlásokat az Ursula von der Leyen elnök és Trudeau miniszterelnök által összehívott kerekasztal-megbeszélésen jelentik be, amire április 9-én, szombaton délután kerül sor. Annak elismeréseként, hogy Lengyelország alapvető szerepet tölt be az ukrajnai invázió elől menekülők támogatásában, a Kiállás Ukrajna mellett donorkonferenciát Varsóban rendezik. Andrzej Duda lengyel elnök és von der Leyen elnök személyesen, Trudeau miniszterelnök pedig online vesz részt a konferencián.

Az eseményre meghívást kaptak a menekültek és a megsegítésükben szerepet vállaló helyi nem kormányzati szervezetek képviselői is.

„Kiállás Ukrajna mellett” kampány; Az EU kiáll Ukrajna mellett; Kanada válasza az ukrajnai orosz invázióra; Támogatás Ukrajnának – a lengyel kormány weboldal