Koraszülöttek kaptak életmentő segítséget

Melegítőágyas nyitott inkubátorok, szoptatássegítő eszközök, felújított baba–mama-szobák – a legeslegkisebbekért. Hazánkban minden 10. csecsemő koraszülött; az ő ápolásukat és szüleik kényelmét, segítését szolgálják azok a kellékek és helyiségek, amelyeket országszerte a koraszülött osztályoknak ad át a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) és a NaturAqua. A minap Szombathely, Sopron, valamint a budapesti Madarász utcai kórház Perinatális Intenzív Centruma (PIC) részesült a támogatásban.

A Soproni Erzsébet Oktató Kórház csecsemő- és gyermekosztályának koraszülött-részlegében a melegítőággyal kombinált, nyitott inkubátor már az egészen kis súllyal született „korababák” gyarapodását is segíti. Az apróságok sok esetben még képtelenek tartani testhőmérsékletüket, az új melegítőrendszer támogatja hőszabályozásukat, így édesanyjuk mellett maradhatnak.

Az eszköz révén a szülők részt vehetnek gyermekük ellátásában – legyen az pelenkázás vagy mosdatás – és akár simogathatják, karjukba is vehetik őket az inkubátoron belül.

A budapesti Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai koraszülött központjának adott támogatás a részleg családbarát átalakításához járult hozzá. Korszerűsítették koraszülött-központ helyiségeit, ekként javították a gyermekek és szüleik komfortérzetét.

Hasonló támogatásban részesült a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház koraszülötteket ápoló intenzív központja is.

Hazánkban évente mintegy 8000 gyermek születik a terhesség 37. hetét megelőző időszakban. Nálunk sokkal több a koraszülött, mint az Európai Unió országaiban. A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) önkéntes felajánlásokat és vállalati adományokat felhasználva járul hozzá a koraszülöttek és családjaik támogatásához. Ez alkalommal a hazai koraszülött-ellátás elkötelezett támogatója, a NaturAqua cég segített.