Ukrajnában szorgalmasak a cégtemetők sírásói

Az utóbbi évek offshore-botrányait láttán nem meglepő, hogy bizonyos országokhoz köthető cégek a legkockázatosabbak. Ukrajna azonban még az offshore-birodalmakat is megelőzi a felszámolási listákon.

A hazai vállalkozások megbízhatósága számtalan tényezőn múlik, a tulajdonosi kör címének, országának vizsgálata sok esetben tanulságos eredménnyel szolgálhat. Természetesen nem lehet általánosítani, önmagában az offshore érdekeltség nem törvényszegés. Ennek ellenére a hazai adatok azt mutatják, hogy az offshore érdekeltség rendkívül erős kockázati tényező. Elég csak a felszámolás alatt álló cégek arányát a tulajdonosok országa szerint megnézni, rögtön kirajzolódnak a hazai cégstruktúra fenegyerekei.

Hazai cégek külföldi érdekeltség szerint – legmagasabb felszámolási arányok

A legkockázatosabb 5 ország sorába a klasszikus offshore országok mellé csak Ukrajna fért be. Az Ukrajnához köthető hazai cégek felszámolási aránya viszont magasabb még az offshore országokhoz köthetőkénél is.
Ukrajna szerepe emellett azonban több szempontból is különleges, mintegy négyezer kapcsolódó céggel – Németország mögött – a második legnagyobb cégszámmal büszkélkedhet. „A magas cégszámmal és a rendkívül magas felszámolási aránnyal együttesen Ukrajna látványos szürke faktor a hazai cégvilágban” – az Opten céginformációs igazgatója szerint.
Miként az offshore cégeknél, akként az ukrán érdekeltségeknél is ki kell emelni, hogy önmagában az érdekeltség alapján nem lehet általánosítani, azonban Ukrajnával kapcsolatban van még egy rendkívül figyelemre méltó információ. Az ukrán cégek jelenlegi átlagos életkora 7 év, ami pontosan ugyanannyi, mint 2010-ben is volt. Ez lényegében azt jelenti, hogy a múlt 7 év alatt az Ukrajnához köthető cégek igen nagy arányban cserélődtek.

Egészen biztosan van valódi gazdasági érdek is az Ukrajnához köthető cégek egy részénél, azonban egyértelmű, hogy sokan még mindig cégtemetőnek használják az ukrán strómanokat. Úgy tűnik föl, a jogszabályi szigor növekedése ellenére sem találtak még a hatóságok megoldást erre a problémára, és sok vállalkozó a ma is ekként menekül a tartozások elől.

Az üzleti etika szintje és a tőkeerősség egyértelműen magasabb a nyugat-európai érdekeltségek körében, mint az offshore, vagy a szomszéd országokat vizsgálva. Mind az egymilliárd forint árbevételt meghaladó cégek száma, mind a felszámolások aránya sokkal kedvezőbb a nyugati partnerek körében. A cégszám szerinti 10-es listából Németországot érdemes kiemelni az egyértelmű meghatározó szerepe miatt, illetve Hollandia is üde színfolt a nagyvállalatok rendkívül magas és a felszámolások rendkívül alacsony arányát tekintve.

Hazai cégek külföldi érdekeltség szerint – cégszám szerinti 10 ország