UNICEF-jelentés: milliószám halnak meg a szegény kisgyerekek

“Nemcsak a gyermekek százmilliónak jövőjére van hatással, ha megtagadjuk tőlük az egyenlő életesélyeket – azzal, hogy hagyjuk a generációkon átívelő hátrányokat egyre erősebbé válni, az egyes társadalmak is veszélynek vannak kitéve” – mondta el az UNICEF igazgatója, Anthony Lake. „Van választásunk: vagy beruházunk a gyermekekbe most, vagy hagyjuk, hogy a világ még egyenlőtlenebbé és megosztottabbá váljék.”

A jelentés megjegyzi, hogy a gyermekek életének megmentésében, az iskoláztatásban és a szegénység csökkentésében látványos fejlődést értünk el. Nemzetközileg az öt év alatti gyermekhalandóság javult 1990 óta, több fiú és lány jár iskolába és az extrém szegénységben élők aránya is világszerte csökkent a kilencvenes évek óta. A legszegényebb gyermekek mégis kétszer akkora eséllyel halnak meg az ötéves koruk előtt, mint a gazdag családból származó társaik.

A jelentés három területre koncentrál, illetve fogalmaz meg javaslatokat: a gyermekek egészségére, az oktatásra, illetve a gyermekszegénységre, a világ fejlődő és fejlett országaiban. Az itt bemutatott adatok bizonyítékul szolgálnak arra, hogy rövid és hosszútávon is az jelenthet pozitív fejlődést, ha a legrosszabb helyzetben lévő gyermekeket helyezzük a középpontba. Minél több adat és információ áll rendelkezésünkre a legsebezhetőbb gyermekekről, minél integráltabb megoldásokat keresünk a kihívásokra, amelyekkel a gyermekek szembesülnek, minél innovatívabb módokat találunk a problémák azonosítására, minél méltányosabb a beruházás, annál egyenlőbbé tehetjük a „gyermekek játszóterét”, vagyis azt a társadalmakat, amelyben élnek.

A teljes jelentés itt olvashható, tessék kattintani!