Uniós szabálykönyv a média függetlenségének védelmére

Ma hatályba lépett a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló európai rendelet, amely a média függetlenségének és sokszínűségének védelmét szolgáló új, példa nélkül álló szabályrendszer.

Az új jogszabály biztosítékokat nyújt a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozás és az újságírók megfigyelése ellen. A rendelet garantálja, hogy a média könnyebben működhessen a belső piacon és az interneten is. Célja az is, hogy biztosítsa a közszolgálati média függetlenségét és stabil finanszírozását, valamint a média tulajdonviszonyainak és az állami hirdetések elosztásának az átláthatóságát.

Magyarország lebontja a médiaszabadságot és a pluralizmust. Nemzetközi koalíció figyelmeztet Orbán „illiberális” médiamodelljének terjedésére a régióban – állapította meg az IPI, a Nemzetközi Sajtóintézet már 2019-ben.

A rendelet, amelyet a Bizottság 2022 szeptemberében terjesztett elő javaslatként, többféle védelmet vezet be a médiatartalmak sokféleségéhez való jog kapcsán, amely 6 hónap múlva válik alkalmazandóvá. Ezen az infografikán látható az egyes rendelkezések alkalmazásának ütemezése. 

Itt találhatók további információk arról, hogy a Bizottság milyen intézkedésekkel segíti a tömegtájékoztatás szabadságának és sokszínűségének fenntartását, valamint az újságírók biztonságának garantálását.