Ursula von der Leyen 100 napja

A nemzetközi nőnapon, március 9-én lesz pontosan 100 napja annak, hogy 2019. december 1-jén hivatalba lépett a von der Leyen által vezetett Európai Bizottság. (A nyitó képen Ursula von der Leyen; kép: La Croix)

Ebből az alkalomból hétfőn 11 órakor Ursula von der Leyen elnök asszony sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, amely élőben követhető lesz a Europe by Satellite (EbS) csatornán és weboldalon.

Sajtóközlemény az Ursula von der Leyen vezette Bizottság első 100 napjáról

Tájékoztató a von der Leyen-Bizottság politikai prioritásainak megvalósításáról

Tájékoztató az európai zöld megállapodásról

Tájékoztató Európa digitális jövőjének alakításáról

Az Európai Bizottság növeli a koronavírussal kapcsolatos kutatások finanszírozását


Az Európai Bizottság további 37,5 millió eurót ad a koronavírus-járvány kapcsán sürgősen szükséges oltóanyagok, új kezelések, valamint diagnosztikai eljárások kifejlesztésére irányuló kutatásokra. Ezzel a Bizottság 47,5 millió euróra emeli a Horizont 2020 kutatás- és innováció-támogató program januárban meghirdetett – eredetileg 10 millió euró összegű – sürgősségi pályázati felhívásának keretét.
 
A 2020. január 30-án közzétett felhívás nyomán 91 pályázat érkezett be. A beérkezett pályázatok kiváló minőségének ismeretében a Bizottság további forrásokat mozgósított avégett, hogy még több kezdeményezés részesülhessen támogatásban. A tény: a Bizottság szakértői gárdája 17-et választott ki, amely 136 uniós és harmadik országbeli kutatócsoport közreműködésével fog megvalósulni a következő területeken:

# Új vakcinák kifejlesztése: ezek a kutatások egy megelőzési és egy terápiás célú vakcina kifejlesztésére összpontosítanak majd.

# Gyors, helyben történő diagnosztikai vizsgálatok: fokozott erőfeszítésekre kerül majd sor azért, hogy a közvetlenül a betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók gyorsan és pontosan határozhassák meg a diagnózist, ami csökkenteni fogja a vírus továbbterjedésének kockázatát.

# Új, kettős megközelítésen alapuló kezelések: ez egyrészt a jelenleg kifejlesztés alatt álló új kezelések kutatásának felgyorsítását, másrészt a vírus elleni küzdelemhez használható molekulák fejlett modellezési és számítástechnikai módszerekkel történő kutatását és azonosítását jelenti.

# Az epidemiológiai és közegészségügyi intézkedések javítása a vírus terjedésének hatékony megelőzésére és megfékezésére, segítendő a mainál jobb monitoring-rendszerek kialakítását, valamint a társadalmi dinamikák jobb megértését.

Uniós finanszírozású kutatás a koronavírus elleni küzdelemben

Az Európai Bizottság koronavírussal kapcsolatos weboldala

A Horizont 2020 program weboldala

Megkönnyítik a földgáz kivitelét Romániából

Az Európai Bizottság ma elfogadta és az uniós antitröszt-szabályok alapján jogilag kötelező erővel ruházta fel a Transgaz által felajánlott kötelezettségvállalásokat. Az állami irányítás alatt álló romániai földgázszállítórendszer-üzemeltető számottevő vállalati kapacitásokat fog a piac rendelkezésére bocsátani a Romániából a szomszédos tagállamokba, különösen Magyarországra és Bulgáriába irányuló földgázexport megkönnyítésére. Ez elő fogja mozdítani, hogy a földgáz szabadon áramoljék és versenyképes áron jusson el a piacokra Délkelet-Európában, és újabb lépés az egységes európai energiapiac kiépítése felé vezető úton.

A Bizottság 2017 júniusában jelentette be, hogy hivatalos vizsgálatot indít annak megállapítására, megsértette-e a Transgaz az uniós antitröszt-szabályokat azáltal, hogy korlátozta a romániai földgáz kivitelét. Azért, hogy eloszlassa a Bizottság aggályait, a Transgaz a többi között vállalta, hogy évente legalább 1750 millió köbméter exportkapacitást bocsát rendelkezésre Csanádpalotánál, a Románia és Magyarország közötti rendszer-összeköttetési pontnál.

Ez a kapacitás hozzávetőleg hatoda Magyarország éves gázfogyasztásának.

Az ügy ismertetése 40335 ügyszám alatt a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján