Utolérhetetlenül gazdag a stájer tél kínálata

„Saját időjárás-előrejelző állomásaink, az erdei hangyabolyok – tekintettel arra, hogy a szokásosnál magasabbak – azt jósolják, hogy az átlagosnál jobb telünk lesz“ – jelentette be, hozzátéve: éppen ezért erős idegenforgalomra készülnek. Igaz, a múlt téli idény miatt sem panaszkodhatnak a stájerok: az előző szezonhoz mérten 6,3 százalékkal több, 1 646 067 vendég érkezett és 5 453 692 éjszakát (+ 4,1%) töltött a legzöldebb osztrák tartományban. „Ha már statisztika, akkor ne feledjük ki a magyarokat, évtizedek óta visszatérő, hűséges vendégeinket: tavaly télen 80 935-en (+7,7%) 332 077 (+7,9%) éjszakát maradtak, azaz az átlagos tartózkodási idejük 4,1 éjszaka volt” – közölte a szakember.

Bejelentette: a térség egy részében máris beköszöntött téli szezonban a tartomány turisztikai régiói és vendéglátói, valamint a Steiermark Tourismus egyaránt a gyermekekre és a családokra összpontosít. Nyitányként december 17-én 37 sí- és sífutórégióban kezdődik a stájer családi sífesztivál, jelszava: Sílécre, gyerekek, rajt! A fesztiválon a biztonság, a kedvező árak, a vidám kikapcsolódás és a szívélyes vendéglátás játsszák a főszerepet. Stájerország Ausztriában elsőként kínál az egész tartományra kiterjedő, a téli turizmus utánpótlását támogató családi akciót. A Steiermark Tourismus célja a családi sífesztivállal, hogy az esemény a következő években a családi téli üdülés biztos pontjává váljék.

Közbevetett kérdésre Erich Neuhold elmondta, hogy a fesztivál alkalmából testre és igényekre szabott ajánlatcsomagok is várják az érdeklődőket. Valamennyi régió fél áron kínálja a síbérletet, a síoktatást és a -kölcsönzést a 15 évesnél fiatalabbaknak. Mi több, a Teichalm síterep a nyitónapon a gyerekeket ingyen fogadja és ott a síoktatásért sem kérnek egy centet sem.

A biztonságos síelés mindenek előtt: az Ausseerland régióban, például, a Tauplitz és a Loser síterepeken megmutatják, hogyan működnek a hótaposó lánctalpasok (ratrakok) és ismertetik a biztonságos síelés legfontosabb tudnivalóit, a sípályaszabályokat. A részvevők megtudhatják, miként kell viselkedniük lavinaveszélyben.

Nem csupán síversenyeket rendeznek a gyerekeknek valamennyi síterepen, hanem játékos, a szabadban megtartható, sportos foglalkozásokat is – számoltak be a helyi részletekről stájer idegenforgalom szervezői: Julia Maierhofer sajtófőnök, Sabrina Nagl (Schladming-Dachstein), Petra Moscher (Murtal idegenforgalmi szervezet ügyvezetője), Claudia Fletscher (Magas-Stájerország regionális idegenforgalmi szövetségének ügyvezetője), Ernst Kammerer (Ausseerland – Salzkammergut). A Jogllandban például nappallá tudják változtatni az éjszakát – a pályák kivilágításnak köszönhetően. A grebenzi síterepen a hó alatt több mint 2000 euró értékű aranytömbök várnak a szerencsés megtalálókra. A mariazelli Bürgeralpén bobszánkó-versenyt rendeznek, a Turracher Höhén Renate Götschl, háromszoros sívilágbajnok és összetett világkupa győztes, két gyermek édesanyja tanítja síelni a nebulókat a sípályakomornyik társaságában.

Elsősorban a kis és közepes síterepek várják igazán kedvező ajánlatokkal a felnőtteket és a családokat. A Riesneralm például „Több síelés, kevesebb liftezés” mottóval kínál különféle ajánlatokat pároknak és családoknak. A Hochsitz síkunyhóban, az Alpok egyik legeredetibb kilátóhelyén a csodás hegyi panorámához különleges kulináris élmények is párosulnak. Aki nem akar okvetlenül egy sor sípályát fölkeresni, és megelégszik olyan felvonóval is, amelynek üléseit nem fűtik, az a kis stájer síterepeken időt (a felvonóknál történő sorban állásnál) és pénzt is spórolhat.

Mintegy megelőzvén az Infovilág munkatársának kérdését, Neuhold ügyvezető közölte: az idei téli idényre 33 millió eurót (átszámítva jó tízmilliárd forintnak megfelelő összeget) költöttek Stájerországban új felvonókra és a sípályákra, valamint a stájer síterepek hóágyú-rendszereire.

A Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH 11 millió eurót fektetett be a Burgstallalm energiahatékony és csendes, nyolcszemélyes ülőfelvonójába. Óránként 2800 személyt képes szállítani. A felvonó völgyállomását üvegkockaként alkották meg klasszikus Planai-dizájnban. Milliókat költöttek a Dachstein-gleccseren található schladmingi liftbe, hóágyúkba és garázsokra a ratrakoknak. A Planai-Hochwurzen Felvonótársaság nagy súlyt fektet az átfogó gyermek- és családi ajánlatokra: a Planai síterepen például megkezdődött a csak a gyermekek számára megálmodott élménybirodalom kiépítése a Weitmoos/Märchenwiese területen. Két síiskola bevonásával külön területeket alakítanak ki a kezdőknek, a haladóknak és a profiknak.

Az új funslope a Hauser Kaiblingon ideális feltételeket kínál a kezdőknek és a profiknak egyaránt, akik egy kis változatosságra vágynak a sípályákon síelés után. A 700 méter hosszú pályán a hóparkokból és a freestyle-ból ismert elemek, meredek kanyarok, hullámpályák és kis ugratók váltogatják egymást. A kínálatot hóalagút és óriás csiga teszi teljessé.

A Ramsau régióban összesen 700 ezer eurót fektettek be a hóágyú-rendszer kiépítésébe, hogy a Kali élménypályákon, a meseúton, a természetes szánkópályán és a Kali birodalomban növeljék a hóbiztonságot. Emellett tovább javították a sífutópálya-hálózatot és a hozzá kapcsolódó hóágyú-rendszert, amely a tárolóból származó havat hivatott kiegészíteni. Az idei szezonra összesen mintegy 30 000 köbméter hóval számolnak az elmúlt télről (snowfarming).

Az Aflenzer Bürgeralm síterepen egy kezdő sítúrázóknak szánt központra és hozzá kapcsolódó felszerelés-kölcsönzőre kerek egyemillió eurót költöttek. Emellett vásároltak két, egyenként 15 személyes sítaxit is, amely az Almboden és Schönleitenhaus állomások között közlekedik, így ismét használhatóvá válik négy csákányos felvonó.

Az összesen 16 millió euróból megvalósuló hároméves síterepbővítés a Turracher Höhén a végéhez érkezett: a múlt télen létrehozták a Schafalm felvonót és a hozzá tartozó víztározót. Az idei télre a hóágyú-rendszert építették ki és egy másik sípályát is bővítettek két kilométerrel.

Két új sípálya teszi még gazdagabbá a Kreischberg sípálya-kínálatát. A Rosenkranzon a nyári hónapokban két új pályát alakítottak ki: egy-egy pirosat és feketét, miáltal a Kreischberg már 42 kilométernyi sípályát kínál.

A magyarok által is nagyon kedvelt Stuhlecken 400 000 eurót invesztáltak egy-egy ratrakba és hómagasságmérő-rendszerbe.

Jövő március 14–25. között Graz, Schladming és Ramsau am Dachstein ad otthont a 11. speciális olimpia téli világjátékoknak.  Amikor március 18-án a schladmingi Planai stadionban meggyújtják a remény lángját (Flame of Hope), az 1993-i schladmingi és salzburgi közös rendezést követően második alkalommal kezdődnek meg Ausztriában a téli világjátékok. Ez rendkívüli elismerésnek számít, mert az Amerikai Egyesült Államok kivételével nyugati szomszédunk az egyetlen olyan ország, amely mostanáig két alkalommal adhat otthont a speciális olimpiai téli világjátékok küzdelmeinek.

A jövő év legnagyobb sport- és szociális eseményén 107 nemzet mintegy 2700 atlétája vesz részt. Emellett 1111 edzőt, csaknem 5000 családtagot, a legkülönfélébb területeken segítő 3000 önkéntest, a média 1000 képviselőjét, valamint 2000 díszvendéget és kongresszusi résztvevőt várnak a játékokra, ahol 1000 eredményhirdetést tartanak majd. 

Az érmekért Grácban, Schladmingban és Ramsau am Dachsteinban küzdhetnek a résztvevők. Az atléták azonban nem csak az érmekre hajtanak majd, ugyanis a speciális olimpia esküje egészen mást, sokkal fontosabbat mond:

„Hagyjatok nyerni! De ha nem nyerhetek, hagyjátok, hogy bátran megpróbáljam.” A játékok alkalmával a versenyzők kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat: a floor hockey, floorball és jégteke versenyszámait Grác vásár- és rendezvénycsarnokában, a Stadthalle Grazban tartják. A gyorskorcsolya és műkorcsolya eseményeinek a Merkur jégcsarnok ad otthont. Az alpesi sí- és snowboard-versenyeket Schladming-Rohrmoosban, a sí- és hófutást pedig Ramsau am Dachsteinban rendezik.

Az első igazi fénypont a nyitóünnepség lesz (március 18-án) a Planai Stadionban, a játékok lezárását pedig március 24-én a gráci Merkur Arénában tartják.

Az Aflenzer Bürgeralm sítúrázóknak kialakított új kezdő- és edzőközpontja egyedülálló téli élményeket ígér és az egyre divatosabb sportág alapjainak helyes elsajátítását. A csomag tartalma: sítúraoktató, sítúrakölcsönzés és csodás kilátás Európa zergékben leggazdagabb vidékére. Két új hótaxival 1810 méter magasságig kényelmesen juthatnak fel a vendégek, lefelé síléceken vagy hócsúszkával – a gyermekeknek is igazán különleges élmény. Az első sítúrázó élmények lezárásaként pedig a Schönleitenhaus háziasszonya, Hermi igyekszik kitalálni a vendégek minden kívánságát.

December 8–11. között 17. alkalommal rendezik meg Ramsau am Dachsteinban a sífutó szezonnyitót. Az idén kis csoportokban technikai tréning, lézerbiatlon-oktatás és kezdő sífutóknak kurzusok is szerepelnek a kínálatban. A nők egy speciális oktatáson, amelyen különféle has-, fenék- és lábgyakorlatokkal is megismerkedhetnek, és a legkisebbekre is izgalmas kikapcsolódás vár: a többi között sífutóoktatás, lézerbiatlon és kutyaszánozás.

A Murtal üdülőrégió télen különösen sok élményt kínál. Ideális kezdésnek számít a téli driftelés saját autóval a Red Bull Ring vezetési központjában. Ügyességi próbaként egy triál motor nyergében, jó hóviszonyok esetén pedig akár motoros szánnal is felfedezhető a versenypálya körüli vidék. Aki szívesen korcsolyázik, jégkorongozik vagy jégtekézik, az a Red Bull’s Lane tetőteraszán kialakított jégpályán bizonyíthatja tudását…

Különösen nagy súlyt fektetnek a hagyományőrzésre és a népviseletekre az előttünk álló téli szezonban az Ausseerland régióban. A Tauplitzon március 18-án első alkalommal mérik össze sítudásukat Ausztria királynői, mindenekelőtt a nárciszfesztivál királynői. A királynők síversenyén minden megkoronázott, hivatalban lévő királynő részt vehet. A versenyre évente váltakozva hol a Tauplitzon, hol a Loseren kerül sor. A különleges síversenynek első alkalommal a Tauplitz ad otthont. A győztesek a térség legjobb szállodáiban rendezhetik be udvartartásukat. A ruházat utalhat az ellátott szerepre, hivatalra, de a verseny alatt sisakot kell viselni, korona helyett.

Stájerország lóerőben leggazdagabb településén, Ramsau am Dachsteinban egy vagy két lóerővel vághatunk neki a környék felfedezésének. Több mint 40 lovas szán és mintegy 70 kilométernyi, folyamatosan karbantartott útvonal áll ehhez rendelkezésre a normál autóutaktól távol. A helyi lótulajdonosokkal, illetve kocsisokkal folytatott beszélgetések, a hangulatos ramsaui fogadókban és alpesi menedékházakban töltött pihenők a ramsaui tél igazi fénypontjai. A legkülönlegesebb élményt az éjszakai és a holdfényes lovas szános kirándulások kínálják.

Sajtgombóc leves (Kaspressknödelsuppe), tepertős gombóc (Grammelknödel) és túrós-szedres rétes – sajtos-sonkás szendvics és gőzgombóc helyett. A Kulinarium Steiermark kezdeményezés 10. évfordulója alkalmából a tartomány megszervezte a Hütte Kulinarium Steiermark programot, amellyel Stájerország gasztronómiai értékeiket szeretnék még szorosabban összekötni Ausztria zöld szívének természeti kincseivel és aktív programkínálatával. A vendégeknek az olyan sportos aktivitások, mint a síelés, a sífutás vagy a túrázás közben is kitűnő minőségű, hiteles stájer ételeket kell kínálni. A következő két évben összesen 165 vendéglátóhely büszkélkedhet a Kulinarium Steiermark címmel, ebből 26 hütte közvetlenül a sípályák, sífutópályák vagy túraútvonalak mentén található, sok esetben akár autóval vagy hegyi felvonóval is megközelíthetők, bizonyos esetekben azonban csak hosszabb-rövidebb sétával érhetők el. Az egyedülálló fekvés mellett a kínálatban a regionális hozzávalók és italok játsszák a főszerepet, a desszertek pedig önmagukért beszélnek. A válogatott vendéglátóhelyekhez a „Da schmeckt’s” gasztronómiai alkalmazás mutatja az utat.

Ausztria legnagyobb téli grillpartiját március 26-án ismét megrendezik a Schladming-Dachstein régióban, a Planaion található Schafalmon; házigazdája a sztárszakács, Johann Lafer lesz. Lafer mellett a Weber Grillakadémia grillmesterei adnak értékes tippeket a tökéletes grillezéshez kapcsolódóan.

A stájer termálvidéken természetesen a víz, a gyógyító és ellazító termálvíz áll a turisztikai kínálat középpontjában. Január 13-tól március 22-ig az Echt.gsund termálvízhetek alkalmával a tartomány hat termálközpontja kínál kikapcsolódást, ellazulást. A tematikus hetek nyitánya a termálfürdők hosszú éjszakája lesz január 13-án. Meghosszabbított nyitva tartással várják a fürdőzőket: Bad Radkersburgban, Bad Gleichenbergben, Bad Waltersdorfban, Loipersdorfban. Bad Gleichenbergben megtudhatják a résztvevők, hogyan keletkezik a gleichenbergi sole, vagyis a sóban és ásványokban gazdag víz. A Rogner Bad Blumauban geotermiával foglalkozó vezetés várja a vendégeket…

Tudja-e, kedves olvasó, mi az undopathie? Olyan új kezelés, amely különösen nagy mértékben segíti a méregtelenítést és az ellazulást. A speciális nyugágy fizikai rezgést idéz elő a testben, miközben mozgásba lendül a testben lévő víz. Ennek köszönhetően létrejöhet a sejtek méregtelenítése és táplálása. A gyors regeneráció sportos aktivitásokat követően is jótékony hatású. A rezgések hatására egyrészt a páciens mélyen ellazult állapotba kerül, a test méregtelenítődik, tisztul. A vibrációknak és hullámmozgásoknak köszönhetően feloldhatóak az izmokban, a gerincben, az ízületekben, az ínszalagokban és a különféle szövetekben található letapadások. A cél alapvetően a teljes test kezelése, harmonizálása és regenerációja.

Végezetül ne feledkezzünk el arról, hogy rövidesen itt az advent, amikor csak Grácban 14 karácsonyi vásár várja a látogatókat – persze Magyarországról is. Stájer kórusok és betlehemek varázsolják a tartományi fővárost egyetlen hatalmas adventi vásárrá. A tartományi székház udvarán november 26-tól megcsodálható az 50 tonna jégből készített betlehem. A karácsonyi dalok irodájában választ kaphat az érdeklődő az év végi legnagyobb ünnep dalaival, költeményeivel és dallamaival kapcsolatos kérdéseire. (A stájer népdalműhely információs szolgáltatása éppen az idén 25 éves!) Több mint 30 000 dal, szöveg, vers, melódia és mondás áll itt rendelkezésre, amely csak arra vár, hogy családi vagy baráti körben elénekeljék, felolvassák és meghallgassák.