A múlt évekhez hasonlóan, az idén is hazánkban eddig ismeretlen sörfőzdék is bemutatják termékeit. Emellett természetesen a már ismertek is évről évre alkotnak újdonságokat, amelyekből a háromnapos rendezvény ideje alatt első alkalommal rendeznek kóstolókat.
A Bavik sörfőzde sörei egyelőre ismeretlenek a hazai közönség többsége számára. A díjnyertes gyártó jó néhány különlegességgel érkezik: a Petrus apátsági sörökkel, valamint a világ első rozésörével, a Wittekerke Roséval, amelyet 2011-ben Európa legjobb gyümölcssörének választottak. A Sint-Pieters főzde Steenbrugge apátsági sörei is most mutatkoznak be először a fesztiválon.
Az eseményt beharangozó mai sajtótájékoztatón Őexcellenciája Johan Indekeu, a Belga Királyság budapesti nagykövete a többi között elmondta, hogy a rendezvényen nagy lesz a választék a habos nedűkből; ezekből ugyanis még Belgiumban sem lehet azonos helyen és egyidejűleg időben válogatni. A Belgaco Kft. sörszakértője, Salamon György bemutatta a tájékoztatón a Gouden carolus Tripel, a Petrus Doubel Brown söröket, a St. Bernardus Prior
apátsági barna ale-t, a Blanche de Namur vallon búzasört, a Kasteel Rouge meggyes ale-t, valamint a Liefmans Mint&Lime gyümölcssör alapú sörkoktélt. Akik ellátogatnak a Mezőgazdasági Múzeumba, egyebek mellett csapolt formában is megkóstolhatják a tavaly a World Beer Awards-on világ legjobb barna sörének választott Carolus Classic-ot is.
A belga sörfesztivál egyike a világ mindössze 300 kiválasztott helyszínének, ahol a Westmalle Trappista apátság engedélyezte világhírű barna söre, a Westmalle Dubble csapolását. Az újdonságok hosszú sorát növeli a Kasteel család legújabb tagja, a Kasteel Hoppy. A kizárólag Belgiumban termesztett komló bőséges hozzáadásával készült Hoppy erősen komlós és fűszeres aromával megáldott, kesernyés utóízű sör. A legújabb Trappista termék a La Trappe Puur kizárólag a legjobb minőségű, organikusan termesztett alapanyagokból készül. Rendkívül könnyed, friss és erősen komlózott sör. Szintén újdonság Magyarországon a St. Bernardus Tripel tradicionális apátsági sör, amely a belga triple stílus jegyében született. Magas alkoholtartalma (8%) ellenére meglepően könnyed, édeskés, narancsos-komlós
aromájú ital.
A klasszikus termékekről sem feledkeznek meg a fesztivál szervezői: elhozzák Budapestre a Delirium, Barbar, Kasteel Rouge, Duvel, Corsendonk márkákat. A gyümölcssörök kedvelői az eddiginél nagyobb választékból kortyolhatnak: harmincnál többféle gyümölcssör szerepel a kínálatban az almástól a barackoson át egészen az ananászosig. Az idén csak meggysörből kilencféle lesz a kínálatban.
Megtudhatták a tájékoztató résztvevői: a tgavalyinál jóval nagyobb helyszín lehetővé teszi, hogy a sörfőzdék standjainál kiválasztott söröket a múzeum emeleti szintjén, zene mellett fogyasszák el a nyugodtabb környezetre vágyó vendégek. Érdemes kóstolni a belga apátsági, és eredeti Trappista sajtokból, sonkákból, kolbászfélékből, valamint a világhírű belga csokoládékból is.
A fesztivált pénteken délután öt órakor nyílik, és szombat, vasárnap is este 10-ig lesz nyitva. A látogatók elfogyaszthatják a három napra érvényes belépőjegy árát, amelyben benne foglaltatik egy erre az alkalomra készíttetett belga sörös üvegpohár; a látogatók ebből négy pohár, tetszésük szerint kiválasztott sört ihatnak.