Választási kampány fenyegetéssel és rendőrséggel

(Pálfi Rita  tudósítása/ Euronews) A 8. kerületi polgármesterjelölt kampányközpontjában szerdán este tartottak házkutatást a rendőrök, a kancelláriaminiszter pedig csütörtökön erősítette meg, hogy a kormány semmisnek tekinti a tavaly novemberi megállapodását Budapest főpolgármesterével, ha Karácsony Gergelyt választják meg a fővárosiak. (A képen: Pikó András nyolcadik kerületi polgármesterjelölt és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt. /foto: MTI, Máthé Zoltán)

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármesterjelölt tiltakozásul péntekre tüntetés szervez. Az esemény Facebook-oldalán így fogalmaz: „Előbb ráküldik a civil közösségre a fideszes trollokat, aztán rászabadítják a fideszes lakájmédiát, most a rendőrséget, közben Orbán főminisztere megzsarolja a budapestieket. Ebből elég! Budapest, az önbecsülésed a tét. Álljunk a sarkunkra! Védjük meg a szabadságunkat, védjük meg a civil közösségeket. Péntek estére szolidaritási tüntetésre hívlak benneteket. Jöttök?”

A VIII. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje Pikó András újságíró, a Momentum párton kívüli jelöltje, akit az összes többi ellenzéki párt is támogat. A Magyar Nemzet hétfőn közölt egy fotót, amelyen a képaláírás szerint a nyolcadik kerületi ellenzéki kampánycsapat dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán. A lap szerint a „fotó és a kísérőszöveg alapján egyértelműen úgy tűnik, hogy az ellenzék személyes adattal való visszaélést követett el”.

Kedd délután a lap már azt írta, hogy „választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen” . A feljelentést a helyi választási iroda tette, Pikó úgy tudja, hogy Kocsis Máté beadványára. Ezt követte a házkutatás.

Teljesen ártatlan iratellenőrzési munkát ábrázol a kép, és alaptalan fideszes rágalmakról van szó, mondta Pikó a Klubrádiónak. A fotót posztoló Udvarhelyi Tessza kampányfőnök az Indexnek azt mondta, hogy csaknem 1400 ajánlóívet kezeltek az elmúlt napokban: „ezek kiadását az aktivistáknak, visszahozatalát és átvételét egy elektronikus felületen vezették”. Hozzátette, hogy „a nyilvántartás kizárólag arra vonatkozik, hogy mely önkéntesüknél hány darab aláírásgyűjtő ív volt, ebből mennyit juttatott vissza, kinek adta át és mennyit kellett még visszahoznia, mielőtt leadják az ajánlásokat”.

Érdekesség, hogy a Magyar Nemzet azt írta, hogy a forrás egy csalódott ellenzéki kampánycsapattag. A kampánystáb szerint viszont egy, a szervezetebe beépült troll szivárogtatta ki a fotót, valaki, aki hamis profilképpel – és feltehetően hamis névvel – csatlakozott a kampány Facebook-csoportjához.

A rendőrség a szerda esti házkutatás után kihallgatta a kampányfőnököt. Két laptopot foglaltak le, az egyik a kampányfőnöké, a másik egy aktivistáé, aki nem érintett az ügyben – mondta az Indexnek Pikó.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta csütörtökön, hogy a helyi választási bizottság egy fénykép alapján úgy ítélte meg, hogy fennáll a bűncselekmény elkövetésének gyanúja. Szerinte a képet látva nehéz másképpen értékelni az esetet, mint hogy megvalósult a cselekmény, ennek kiderítése azonban a hatóságok feladata.

„Az ügyben normális menetben, szakszerű eljárás zajlik, a nyomozó hatóság pedig akkor járt volna el helytelenül, ha a a választási bizottság feljelentése ellenére nem jár el” – fogalmazott a miniszter.

Még az európai parlamenti választások hajrájában került ki egy kép Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő oldalára, melyen a képaláírás szerint folytatja telefonos kampányukat, és előtte van egy táblázat, amiben a 444.hu újságírója felismerte a Kubatov Gábor után elnevezett listát. A fotót nem sokkal ezután módosították úgy, hogy ne látsszon a táblázat a politikus asztalán. A cikk szerint ezen azt tartják nyilván, hogy a szavazópolgárok közül ki támogató, ki elutasító, és ki bizonytalan. A képből nem lett nyomozás.

Gulyás már hétfőn arról beszélt az Inforádióban, hogy ha nem Tarlós István nyerné az október 13-ai választásokat, akkor érvényét veszítené a budapesti főpolgármester és Orbán Viktor közötti megállapodás. Erről Tarlós István korábban azt mondta, hogy 1000 milliárd forintot jelent a városnak. A miniszter ezt úgy indokolta, hogy „ez kifejezetten egy Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök között létrejött megállapodás. Ez egy politikai megállapodás, ilyen értelemben nem közjogi, tehát ő kettejük között érvényes”.

A csütörtöki kormányinfón ismét szóba került a megállapodás, és a fideszes politikus megerősítette korábbi kijelentését az ATV kérdésére válaszolva.

A miniszter szerint az, hogy „Karácsony Gergely előre láthatóan nem lenne képes együttműködni a kormánnyal”, jelzi, hogy „alkalmatlan lenne főpolgármesternek”.