Kezdődhet az 5G-s frekvencia-árverés – a DIGI nem nyugszik bele

Három jelentkezőt – a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t – vett árverési nyilvántartásba szeptember 13-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A tényt a „lila óriás” a szerkesztőségünkhöz eljuttatott külön közleményben megerősítette.

Az árverési eljárás az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák értékesítésére indult. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal, majd a licitnapokkal folytatódhat, eredmény késő őszre várható.

A 700, a 2100, a 2600 és a 3600 MHz-es frekvenciasávok árverésére augusztus 8-án négy mobilszolgáltató jelentkezett, az alaki vizsgálat eredményeként pedig szeptember 13-án a hírközlési hatóság három mobilszolgáltatót (a Magyar Telekomot, a Telenort és a Vodafone-t) vett árverési nyilvántartásba. Az adminisztrációs lépéstől az NMHH egy jelentkező esetében eltekintett, mert nem felelt meg a követelményeknek.

A jelentkezők frekvenciasávonként négy külön naptári napon licitálhatnak majd, sorrendben a 2600, a 3600, a 700 és a 2100 MHz-es frekvenciasávok blokkjaira. A résztvevőknek az NMHH felkészülésképpen próbaárverést is tart. Az NMHH az egyes árverési napok eredményét csak az eljárás végén, az árverési eljárást lezáró döntésében, egyszerre hozza majd nyilvánosságra október végén, november elején.

A négy frekvenciasávot az NMHH 15 évre értékesíti, ez az időtartam egyszer öt évvel meghosszabbítható. Az 5G-s frekvenciák értékesítésével az NMHH célja, hogy a hazai mobilhálózatok és különösen a használóik kiaknázhassák a technológiai fejlődés kínálta lehetőségeket, és ezzel hozzájáruljon a magyar gazdasági potenciál növeléséhez.

A DIGI Csoport szerint az NMHH döntése alaptalan és nem tisztességes. Ügyfelei érdekében a társaság folytatni kívánja a magyar piacra vonatkozó terveinek megvalósítását – írja a szerkesztőségünknek késő este eljuttatott közleményében a társaság.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. bejelentette, hogy nem vett részt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által kiírt 5G-s frekvenciaárverésen. A cégcsoport részéről a DIGI Communications N.V., a Hollandiában bejegyzett anyavállalat indult a pályázaton.

A továbbiakban a cégcsoport nevében a DIGI Communications N.V. tájékoztatóját teszi közzé a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.:

A DIGI Communications N.V. a mai nappal tájékoztatta részvényeseit és befektetőit, hogy 2019. szeptember 13-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elutasította részvételi pályázatát az 5G-s frekvenciaárverésen. A vállalat ezen a frekvenciaárverési eljáráson a magyar piacon elindított mobil kommunikációs szolgáltatásainak fejlesztése céljából vett részt.

A társaság meglátása és álláspontja szerint az NMHH döntése alaptalan és nem tisztességes. A most meghozott határozat ugyanis nem egyezik meg a pályázati kiírás feltételeivel, nem konkrét tényekre és alapos elemzésekre támaszkodik, feltételezéseken és olyan történéseken alapul, amelyek csak hipotézis tárgyát képezik. Ez a határozat bővíti a cégcsoportot hátrányosan érintő, vitatható döntések sorát, melyeket az NMHH az elmúlt időszakban hozott a korábbi frekvenciaárverésekkel kapcsolatban a cégcsoport tagjaival szemben.

A DIGI Communications N.V az NMHH döntése ellen minden elérhető – a magyar és európai jogszabályoknak megfelelő – eszközzel fellebbez. A cégcsoport szilárd elhatározása, hogy ügyfelei szolgálatában folytatja a magyar piacra vonatkozó terveinek megvalósítását.

Az 5G, vagyis az ötödik generációs technológia új alkalmazások elterjedését teszi lehetővé, amelyek a hálózatoktól – a jelenlegi technológiákkal együttesen nem teljesíthető – olyan képességeket várnak el, mint a nagyságrendekkel több eszköz kiszolgálása nagyon alacsony késleltetéssel és akár sokkal magasabb adatátviteli sebességgel, mindezt az eddigieknél megbízhatóbb és biztonságosabb környezetben. Ezek teszik lehetővé a jövőben például az önvezető autók, a távműtétek vagy a szenzorok tömeges használatát is.