iBookr: az automatizált könyvelés

A győri iBookr egy webes felület e-commerce vállalkozások számára, amellyel a teljes könyvelésüket automatizálhatják. (Nyitó kép: dolgozik a könyvelő.)

Az iBookr.ai Informatikai Kft. forradalmasítja a könyvelést.A digitális korszaknak megfelelő könyvelési megoldást nyújtó platformmal a teljes munkafolyamat automatizálható. Az e-commerce vállalkozások számára tervezett felületről van szó: a bankszámlából kiinduló könyvelési szemlélet újszerűsége és általános alkalmazhatósága miatt a rendszert hatékonnyá és skálázhatóvá teszi.

A könyvelés és az adóbevallás automatikus elkészítése mellett az iBookr segít naprakésznek maradni a pénzügyekben, növeli a vállalkozók pénzügyi tudatosságát. Hozzáértők szerint modern biztonságos rendszer, ami megfelel a digitális korszak követelményeinek.

Használatához rendszeres adatszolgáltatásra van szükség. A számlázó-rendszerből (szamlazz.hu, billingo) a program automatikusan kinyeri a számlákat. A megoldás bankszámlára épül, ez a kiindulópont, így a banki kivonaton szereplő tételekhez társítja a számlázóból beérkező számlákat. A használónak csak azokat a számlákat kell feltölteniük, amelyek nem szerepelnek a számlázójukban (elegendő jó minőségben szkennelni).

Molnár Tamástól, az iBookr ügyvezetőjétől tudható: miután e-commerce vállalkozásokról van szó, az ilyen számlák száma viszonylag kevés, ám feltételezhető, hogy néhány éven belül a számlák akár 95%-a online számlázón keresztül elérhető lesz. A NAV is ebbe az irányba halad. A bankszámlát kezdetben a használó tölti be; a dokumentumok e-bankon keresztül lekéretők (havonta egyszer szükséges). Később azonban PSD2-vel ez is automatikus lesz, az iBookr-rendszert már ennek megfelelően tervezték meg.

A kérdésre, hogy miben különbözik az IBookr rendszere a hasonlóktól (pl: autokKATA), a válasz: ennek alkotói a teljes automatizációra törekednek. Nincs szükség külsős könyvelőre. A rendszerben részt vevő könyvelők kizárólag tanácsadással és a rendszer felügyeletével foglalkoznak. Maga a könyvelés automatikus, a végtermék kész fájl, amit a program készítői ellenőriznek. Tanuló algoritmus segítségével az esetleges hibák száma folyamatosan csökken, ekként az emberi munka is.

„Célunk, hogy minden országban, ahol megjelenünk az ottani jogszabályoknak megfelelően tudjunk működni – hangsúlyozza Molnár Tamás. – Mindehhez a bankszámla alapú rendszer a kulcs, ugyanis a vállalkozásoknak mindenütt van bankszámlájuk, amihez hozzárendelhetők a számlák. Ezzel a minimális kiegészítéssel programunk már működik.”

Ez a lapinformáció nem térhet ki a szakmai részletekre, azért ajánlatos kapcsolatba lépni a győri Pannakóval; telefonja: 06 96 524 74.