Egy elhárított zsarolóvírusos támadás következményei

Az indiai fapados SpiceJet repülőtársaságot ért zsarolóvírusos támadás káoszt okozott az érintett repülőtereken, hatásait azóta is érzik.

Késlekedő vagy törölt járatok, a negyedéves tőzsdei jelentés elhalasztása, csak hogy párat felsoroljunk az indiai fapados SpiceJet repülőtársaságot ért zsarolóvírusos támadás következményeiből.

A repülőtársaság a május 25-én közzétett Twitter bejegyzésben csak annyit ismert el, hogy a vállalat bizonyos IT-rendszerei sikertelen zsarolóvírusos támadást szenvedtek el, amik hatással voltak a járatok kora reggeli indulására. Az optimista közlemény szerint az IT-csapat elhárította a támadást, és a repülőjáratok normálisan működnek. Arról nem árultak el semmit, hogy pontosan milyen jellegű volt a támadás, ami rendszereket érintette, és milyen csoport követte el.

Azonban a társaság túlzottan optimista volt, a járatokon rekedt vagy várakozó ügyfelek panaszáradatukkal egyéb híján a közösségi médiához fordultak. Az utazók órákat voltak kénytelenek várakozni a már utasokkal teli repülőgépeken, ahol sem ételt, sem információt nem kaptak. Több járatot töröltek vagy átütemeztek.

Az elképzelhető, hogy a zsarolóvírusos támadást valóban elhárította az IT csapat, azonban annak hatásaival nem számoltak. Például az indiai repülőteret üzemeltető AAI vállalat a támadás hírére már nem hitelezett a repülőtársaságnak, a készpénz beszerzéséig viszont a járatoknak várakozniuk kellett.

Egy másik következménye a sikertelen zsarolóvírusos támadásnak öt nappal később, május 30-án vált ismertté. A The Economic Times indiai gazdasági lap szerint a társaság kénytelen volt a május végére tervezett negyedéves pénzügyi beszámolót elhalasztani. A zsarolóvírusos támadás miatt ugyanis az előírt hitelesítési folyamatot nem tudták befejezni, enélkül viszont a társaság pénzügyi eredményeket sem tud ismertetni. Azt nem jelezték, hogy pontosan mennyit is késik a pénzügyi beszámolóval a társaság.

A támadás a légitársaság részvényeinek árfolyamára is hatással volt. A pénzügyi beszámoló elhalasztásának bejelentésének hírére és a támadás miatt május 26. óta folyamatosan esésben van a cég részvénye, cikkünk írásakor 4,5 százalékkal ér kevesebbet.