Jó félezer FLIRT-vonatot szállíthat Svájcnak a Stadler

Keretmegállapodást írt alá a Svájci Szövetségi Vasút (SBB), a Thurbo, a RegionAlps és a Stadler 510 egyszintes FLIRT-motorvonat szállításáról. Ez volt eddig a svájci vasút történetének legnagyobb értékű versenytárgyalása. A Stadler a megrendelés első részeként 286 járművet készít mintegy kétmilliárd svájci frank értékben.

A Svájci Szövetségi Vasút (SBB), a Thurbo és a RegionAlps még tavaly októberben hirdette ki nyertesként a Stadlert az 510 egyszintes FLIRT-motorvonat gyártásáról és szállításáról szóló közbeszerzésen. A svájci szövetségi közigazgatási bíróság a múlt héten elutasította az egyik sikertelenül pályázott ajánlattevő kifogását, így elhárult az akadály a szerződés aláírása elől. Ennek következtében a Stadler a jól bevált FLIRT-járműkoncepciójával egy újabb nemzetközi pályázaton győzedelmeskedett kemény küzdelemben, és a svájci vasút történetének legnagyobb értékű versenytárgyalását nyerte meg, és máris megkezdheti 286 FLIRT gyártását.

Az új vonatok fokozatosan váltják fel a régieket. A Stadler 155 négykocsis FLIRT-vonatot gyárt az SBB számára, 24 négykocsis FLIRT-vonatot a RegionAlps számára, valamint 19 négy- és 88 háromkocsis FLIRT-vonatot a Thurbo számára. Az első szerelvények várhatóan 2025 decemberétől állnak forgalomba.

A keretmegállapodás további 224 FLIRT járműre vonatkozó opciót tartalmaz.

A háromkocsis FLIRT-járművek 57,8 méter hosszúak, 134 ülőhely van bennük és összesen 256 utas befogadására alkalmasak. A 146 ülőhelyes, négykocsis szerelvények hossza 73,5 méter, rajtuk 370 utas fér el. A járművekre a peronról kell belépni (tehát nem lépcsőn „felszállni”), miként az utastérben sincs lépcső. Az új FLIRT vonatok Svájcban, Németországban és Ausztriában való közlekedésre kapnak majd engedélyt.

A legújabb FLIRT-vonatok számos fejlesztést kínálnak az utasok számára. A ma használatos járművekhez képest több helyet kapnak a kerékpárok, babakocsik és nagyméretű csomagok. Az eddiginél több hely jut a téli sporteszközök, például sílécek számára. Figyelembe veszik a mozgáskorlátozott utasok igényeit is: vonatonként két-két hely van a kerekesszékesek számára, és kialakítottak egy kerekesszékkel megközelíthető WC-t is. Az első osztályon is rendelkezésre állnak kerekesszékes helyek.

A Stadler FLIRT-modellje egy egyszintes motorvonat elővárosi és távolsági szolgáltatásokhoz. Az SBB számára kötött keretmegállapodást is beleszámítva a Stadler már több mint 2500-at értékesített a legkelendőbb járművéből, 21 országban, az Északi-sarkkörtől Afrikáig. Magyarországon a MÁV és a GYSEV összesen 143 FLIRT vonatot közlekedtet.