Kiemelkedően gazdag ünnepi könyvhét – 182 kiadó újdonságait kínálják a fővárosban és vidéken

(MTI/infovilag.hu) Százhetvenhat pavilonban összesen száznyolcvankét kiadó köteteivel, könyvbemutatókkal, zenés és családi programokkal tartják meg a pesti Vörösmarty téren és a Duna-korzón június 9–12. között a 93. ünnepi könyvhetet, amelyhez országszerte számos település csatlakozik eseményekkel. (A nyitó képen a sajtótájékoztató házigazdái (balról): dr. Révész Emese, dr. Gál Katalin, dr. Fodor Péter, Both Gabi, Károlyi Csaba.)

A járványhelyzet elmúltával a szokásosnál is több kiadó jelentkezett az ünnepi könyvhétre, jó néhányan megosztott pavilonban mutatják majd be köteteiket – mondta el a rendezvény ma délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.

Dr. Gál Katalin hozzátette azonban: a papírhiány, a növekvő nyomdai árak és infláció, a gazdasági válság egyaránt nehezítik a kiadók helyzetét, ezért az idén olyan köteteket is fölvettek a könyvheti újdonságok jegyzékébe, amelyeket már áprilisban kinyomtattak. A lista így több mint háromszáz címet tartalmaz.

A könyvünnepet az idén Nádas Péter író nyitja meg, majd a négy nap alatt hatvannál több könyvbemutató, mintegy ezer dedikálás, koncertek és egyéb események szerepelnek a programban.

Az ünnepi könyvhéten játszóház is nyílik, ahol külön programokkal és meséskönyvekkel várják az Ukrajnából menekült gyerekeket – közölte Gál Katalin.

Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, a „Budapest könyvfőváros” program szakmai előkészítő bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy jövőre ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 150. évfordulóját, ennek jegyében pedig könyvfővárossá lépteti elő Budapestet.

A „Budapest könyvfőváros” programsorozat célja a többi között, hogy az olvasást közösségi élménnyé tegye, és a társművészeteket is bevonva felhívja a figyelmet a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára, továbbá bemutassa Budapest történeti és kortárs könyvkultúráját. A könyvfőváros bevezető programja már az idei könyvhéten elkezdődik – közölte.

Dr. Révész Emese művészettörténész, a „Szép Magyar Könyv 2021” verseny zsűrijének elnöke kiemelte, hogy a könyvhét nemcsak a kortárs magyar irodalomról, hanem a kortárs magyar könyvművészetről is áttekintést kíván adni. Ezzel a céllal hirdeti meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése évről évre a „Szép Magyar Könyv” pályázatot, amire ezúttal 57 kiadó 116 kötetet nevezett; a díjakat a megnyitó után adják át.

Szépirodalom kategóriában a Koinónia Kiadó „Isten szótagolva” című verseskötete, gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriában az Equibrilyum Kiadó „Szerintemezazegész” című kötete, a művészeti könyvek között pedig a Bookart Kiadó és az Iskola Alapítvány Kiadó „Tíz év” című kötete lett a nyertes.

Az Iskola Alapítvány Kiadó az ismeretterjesztő könyvek kategóriájában éret el első helyezést „Elmúlt Jelen – A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig” című kiadvánnyal.

Szakkönyv kategóriában a TERC Kiadó „Zsugorodó városok” című kötetét, Az év illusztrátora kategóriában a Csimota Kiadó „A nagy kanizsár-összeesküvés” című kötetét, a múzeumi művészeti könyvek közül pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum „Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100” című kiadványát sorolta az első helyre a zsűri.

A köztársasági elnök különdíját a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány „Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából” című kötete nyerte el, a miniszterelnök különdíját a Scolar Kiadó „Csodás Magyarország – Csavargások régmúlt időkben” című könyve kapta.

Budapest főpolgármesterének különdíját a Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. „Az ismeretlen Uránia – Fejezetek egy filmszínház történetéből” című kötete, a Magyar Tudományos Akadémia különdíját pedig a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület „Zsidó örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon” című könyve érdemelte ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíjaival az Utisz Grafikai Stúdió „Virágnak virága, világnak világa”, a Petőfi Irodalmi Múzeum „Csáth Géza személyesen – Alternatív életrajz”, valamint a Gutenberg Kiadó „Darázsolás’” című kiadványait tüntették ki; a Tamás László-díjat a Magvető Kiadó „Ó, rinocérosz” című kötete nyerte.