Windows 7: ez történik január 15-én

Itt a Windows 7 vége. A Microsoft egy teljes képernyős figyelmeztető ablakkal hívja fel a használók figyelmét milliók kedvence, ám mostanra elavult operációs rendszer további használatának kockázataira.

Olvasóinkat legutóbb tavaly novemberben figyelmeztettük, hogy az idén január közepén lejár a Windows 7 operációs rendszer hivatalos, ingyenes gyártói támogatása. Január 15. után a Windows 7 operációs rendszerű gépek továbbra is működnek, ám számolni kell a kiemelt biztonsági kockázatukkal. Az operációs rendszer további működtetésével járó kockázatokra hívja föl a Microsoft az immár nyugalmazott operációs rendszer használóinak figyelmét, ezért január 15-én egy felugró ablakban figyelmeztető üzenet jelenik meg a régi gépeken.

A Microsoft támogatói oldala szerint ez a figyelmeztetés az egész ablakot elfoglalja, és csak azután tűnik el, hogy a használó valamit választ a felkínált lehetőségek közül. Az üzenetek csak az otthoni és vállalati felhasználók gépein jelennek meg, ezzel szemben a kioszk módban, például pénzautomaták működtetésére használt operációs rendszereknél nem.

Az üzenet december 10-én kiadott utolsó biztonsági frissítéssel települt a használók számítógépére. A teljes ablakos figyelmeztetés lényege: a számítógép az eddiginél sérülékenyebb a kártevőkkel és vírusokkal szemben, mert nincs már biztonsági támogatás rendszerükre. Az üzenet szerint a Microsoft javasolja, hogy egy új számítógépen használják a Windows 10-es operációs rendszert, hiszen ezzel a rendszerrel biztonsági frissítések is járnak.

A teljes képernyős figyelmeztetésből három lehetőséggel lehet kilépni: Tudjon meg többet! / Emlékeztess később! / Ne emlékeztess többet! Ha nem kattintunk a Ne emlékeztess többet! gombra, akkor a használók időnként újból és újból találkoznak az üzenettel.

A szoftvergyártó 2019. április óta figyelmezteti a használókat pop-up ablakban a Windows 7 ingyenes támogatási időszakának lejártára. Fizetés ellenében a támogatás továbbra is elérhető: az oktatási intézményeknek és az üzleti ügyfeleknek jár ez a lehetőség. Az első évben számítógépenként 50 dollárba kerül a támogatás, a második évben már 100 dollár, majd a harmadik és egyben utolsó évben már 200 dollár lesz számítógépenként. Három év elteltével azonban a vállalatoknak mindenképpen váltaniuk kell, hiszen még a fizetett támogatás is lejár. A legtöbb esetben a frissítés olcsóbb, mint a három évig kínált támogatás.

Sok vállalat esetében nem egyszerű a döntés az átállással kapcsolatban, mert a Windows 7 alapú rendszert például ipari folyamatba építették be, melyet nehezen lehet leállítani a csere idejére. Netán olyan kritikus fontosságú szoftvert használnak, mely nem kompatibilis a Windows 10-zel.

Ha a váltás nem megoldható, akkor az érintett gépeket érdemes elszigetelni a vállalati hálózat és az internet többi részétől, miáltal csökkenthető a támadás kockázata.

A Google a Windows 7 nyugdíjazásával kapcsolatban bejelentette, hogy legkésőbb 2021 júliusáig támogatja az operációs rendszeren futó Chrome böngészőjét, így legalább lesz egy biztonságos böngészőjük a Windows 7- használóknak. Egyébként igencsak sok használóról van szó, miután a Windows 7 még mindig a második legnépszerűbb operációs rendszer a Windows-rendszerek között, 2019 decemberében 26,7 százalékos piaci részesedése volt, ami a Computerworld amerikai számítástechnikai hetilap szerint 446 millió használó világszerte.

A világ legrégebbi, számítógépes védelmi szoftvereket gyártó cége, a német G DATA terméktámogatása januárban nem szűnik meg, határozatlan ideig tovább támogatjuk a Windows 7-használókat.