Végleg nyugdíjba vonul a Windows 7

Jövő év január közepén lejár a Windows 7 operációs rendszer támogatása, a Microsoft már nem ad ki biztonsági frissítéseket. Cikkünkben összeszedtük az átállással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Microsoft termékek életciklus oldalon találhatók azok a dátumok, amikor az egyes operációs rendszerekre adott támogatás lejár. Az oldal szerint a Windows 7 operációs rendszer támogatottsága 2020. január 15-én véget ér, ami azt jelenti, hogy ezután a redmondi cég nem ad ki biztonsági frissítést a termékhez. A Microsoft megkönnyítette a döntést a magánszemélyeknek, azzal, hogy jó ideig ingyenesen átállhattak a Windows 10-es operációs rendszerre. Aki viszont most szeretne átállni, annak már pénzébe kerül a váltás.

Tízmilliók használják ma is az immár tízéves operációs rendszert, az Microsoft egyik legsikeresebb alkotását, a Windows 7-et. Csakhogy eljárt fölötte az idő: kevés újdonságot kínál, főleg nem kellően biztonságos – állítják szakértők.

Nagyon nehéz és túl drága az operációs rendszereket az új és még újabb technológiákkal ellátni. Az operációs rendszerek gyártói ezért is csak korlátozott ideig támogatják a régebbi szoftvereiket.

Mit tegyen az, aki a számára különösen fontos szoftvert használ, ám az már nem kompatibilis a Windows 10-zel? A probléma világméretű, nagyon sok cég, vállalat, intézmény (például kórházak, orvosi rendelők is!) régi számítógépes rendszerekkel dolgozik – mindenekelőtt azért, mert nincs pénze a frissek, a korszerűek beszerzésére, sokszor csillagászati összegekbe kerül(ne) új verziók, licenszek megvásárlása. Nem egyszer előfordul, hogy a számítógépen évek óta használt szoftver gyártója eltűnt, megszűnt, a csere viszont ez esetben is nagyon drága lenne.

Szakértők tanácsa: ilyen esetekben célszerű az ilyen számítógépeket elszigetelni a hálózattól és az internettől, mert rendkívül sérülékenyek, aránytalanul nagy kockázatot rejtenek magukban. A régi, nem frissített rendszeren keresztül a hackerek bejuthatnak a vállalat, az intézmény hálózatába.

Őt is sokáig szerettük…

A Windows 7-et használó számítógép is súlyos gondot, károkat okozhat. A nem támogatott operációs rendszerekhez a gyártó nem ad ki biztonsági frissítéseket, még akkor sem, ha végzetes sérülékenységre bukkannak a szakértők. A nem frissített rendszer nyitott ajtó a támadók előtt. A WannaCry zsarolóvírus is azért tudott terjedni, mert az érintett rendszereket nem frissítették, holott a Microsoft a zsarolóvírus terjedése előtt három hónappal kiadott frissítést még a nem támogatott operációs rendszerekre is – a hiba súlyossága miatt döntöttek így. A rendszereket azonban nem frissítették, így a zsarolóvírus szabadon terjedhetett.

A Microsoft az oktatási intézmények és az üzleti ügyfelek részére a határidő lejárta után is kínál támogatást – de nem ingyen. Az első évben számítógépenként 50 dollárba kerül a támogatás, a másodikban már 100 dollár, majd a harmadik és egyben utolsó évben már 200 dollár lesz számítógépenként. Három év elteltével tehát mindenképpen váltaniuk kell az érintetteknek és érdekelteknek, mivel még a fizetett támogatás is lejár. A legtöbb esetben a frissítés olcsóbb, mint a három évig kínált támogatás.

Mire figyeljen az, Windows 7-ről Windows 10-re vált? Először nézze meg, hogy a számítógép megfelel a Windows 10 operációs rendszer minimális követelményeinek, ha nem, akkor gépet kell cserélnie. Emellett ellenőrizze, hogy van-e elég hely a merevlemezen a telepítéshez. Egyedi használók esetén a program migrációs és telepítési varázslója elvégzi a munka nagy részét. Mindenesetre tanácsos teljes biztonsági mentést készíteni az átállás előtt az adatainkról arra az esetre, ha netán valami félresikerülne a telepítés alatt.

Vállalati rendszerekben az átállás bonyolult, hiszen az is ellenőrizendő, hogy az üzleti alkalmazások kompatibilisek az új operációs rendszerrel. A használói fiókokat is migrálni kell – mindez lehetőséget kínál arra, hogy átnézzük és töröljük a felesleges adatokat, és a még mindig aktív, de nem használt használói fiókokat is. Telepítés után senki se feledkezzék meg az új operációs rendszer újdonságainak a bemutatásáról.

Kétségtelen: a vállalatoknak nem kevés pénzébe kerül az átállás Windows 10-re. Ám a költségek még így is kisebbek, mintha a addig halogatnák a cselekvést, míg egy biztonsági incidens ki nem kényszeríti az átállást.