Budapestiek: az Index független volt

(Bozsik Dániel) A többség szerint rontja a sajtószabadság magyarországi helyzetét az index.hu ellehetetlenülése, derült ki az Euronews által megrendelt közvélemény-kutatásból.

A budapesti mintán végzett, reprezentatív felmérés válaszadóinak 62 százaléka mondta azt, hogy a lépéssel gyengül a sajtószabadság.

Az Opinio piackutató alkalmazással végzett vizsgálat eredményéből kiderült, hogy a válaszadók körében népszerű az index.hu, csaknem 40 százalék naponta többször is olvasta az online újságot, és 17 százalék mondta azt, hogy legalább heti gyakorisággal sem nyitja meg az oldalt.

A 18–59 év közötti 445 válaszadó többsége szerint az index.hu független hírportál volt, ezt 40 százalék gondolja így, 26 százalék tartja ellenzéki médiumnak, 28 százaléknyian viszont nem tudják eldönteni, vagy nem mondják meg. A maradék 6 százalék szerint viszont az index.hu kormánypárti.

A portál főszerkesztőjének elbocsátása a budapestiek többsége (53%) szerint egyértelműen jelzi a kormányzati befolyás növekedését. A megkérdezettek többsége (55%) pedig azzal is egyetért, hogy az így létrejött helyzetben felmondott az index.hu szerkesztőségének nagy része.