Diákhitel kedvezményekkel

Szeptember 16-ig nyújthatja be hiteligénylési kérelmét a Diákhitel Központhoz az a hallgató, aki már októberben szeretné megkapni diákhitelét.

A szabad felhasználású Diákhitel1 esetében havi 15–70 ezer forint közötti összeg igényelhető, egy félévben legfeljebb 350 ezer forint. A Diákhitel1-et azok a hallgatók is kérhetik, akik valamelyik európai felsőoktatási intézményben tanulnak; élhetnek a lehetőséggel a magyar állampolgárságú külhoni magyar diákok is. Külföldi tanulmányok esetén egy éven keresztül akár havi 140 ezer forint szabad felhasználású diákhitel is igényelhető.

A képzési költségek finanszírozására fordítható Diákhitel2 esetében a felvehető hitelösszeg legföljebb a képzési költség összege. Azok a hallgatók, akik ezt választják az önköltségi díj előzetes megfizetése nélkül is beiratkozhatnak. Az önköltséget a Diákhitel Központ utalja közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára.

Egyes intézményekben akkor is van lehetőség Diákhitel2 segítségével finanszírozni a képzési díjat, ha már előzetesen önerőből kifizette az érintett. Ebben az esetben az oktatási intézménnyel szükséges egyeztetni azzal kapcsolatban, hogy milyen módon igényelhető vissza a befizetett összeg és rendezhető Diákhitel2 segítségével. 

A diákhitel-igénylés egyszerű, lehetőség van elektronikus aláírással történő szerződéskötésre, amelynek köszönhetően nincs szükség személyes jelenlétre és papír alapú dokumentumok használatára. Ennek azonban feltétele az ügyfélkapus hozzáférés, illetve az igénylés NEPTUN rendszeren keresztül történő indítása. Az e-szerződés mellett természetesen továbbra is lehetőség van a személyes ügyintézésre.

A diákhitelek kamata sokkal alacsonyabb a piaci hitelekénél, ráadásul a 2018. január 1-je után született 2. gyermek után a tartozás felét, a 3. gyermek születését követően pedig az anyák teljes tartozását elengedi a Diákhitel Központ.