Vár a Nemzeti Múzeum: családi kalandozás a csodák földjén

A családi felfedezőnap programja: csodacsiga-készítés 11–13 és 15–17 óra között; tárlatvezetés gyermekeknek és felnőtteknek 11, 11,30, 14 és 14,30 órától; síppal-dobbal – zenés felfedezőút: 14––15 óráig; csodák órája – élő  interpretációs játék: kb. 12–13 óráig; a csodák szentélyében – mondák, mesék, mítoszok: 15–16 óráig.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, VIII., Múzeum krt. 14-16.

A Magyar Nemzeti Múzeum sikerrel vett részt az Európai Unió által támogatott Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP 3.2.8/10/B/KMR – Múzeumok Mindenkinek program – Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése című pályázaton. A pályázat alapján a Nemzeti Múzeum hét oktatási intézménnyel együttműködve, összesen 23 sorozat múzeumi órát, illetve tematikus foglalkozást, egy-egy négy alkalomból álló családinap-sorozatot és tíz alkalomból álló szabadegyetem-sorozatot valósít meg 2011. augusztus 31-ig.

Az intézmény célja, hogy e programok megtartásával a Magyar Nemzeti Múzeum részt vállaljon az iskolák és múzeumok közötti partnerség erősítésében, támogassa az egész életen át tartó tanulás magyarországi stratégiájának megvalósulását. A formális oktatás eszközrendszerének a gyermek- és ifjúsági korosztályra irányuló múzeumpedagógiai programokkal való kiegészítése révén a nemzet múzeuma hatékonyan kíván szerepet vállalni a kompetencia-fejlesztésben, erősíteni kívánja a célcsoportok tanulási aktivitását, annak eredményességét, és a közösségfejlesztést. A családi napok és szabadegyetem révén bővíteni kívánja az informális tanulás lehetőségét biztosító programkínálatot, lehetőséget adva minden korosztály számára az élethosszig tartó tanulásba való bekapcsolódásra.