Varga Judit és a decens emberek

„Ekkor én hároméves voltam; ki gondolja, hogy nekem mindezért magyarázkodnom kéne?”


Ezt mondja Varga Judit igazságügy-miniszter, és igaza van. Miért kellene neki, aki ezek szerint 1980-ban született, magyarázkodnia bármiért, ami a születése előtt vagy az idézett helyen elmondottak szerint óvodás korában az édesapja pályafutásában történt. Ez az „apák és fiúk” szemlélet, aminek nagy keletje volt a rendszerváltoztatás idején, akkor sem volt sem az értelmes, sem a civilizált vita jellemzője.
Csak azt nem foghatom fel, ha egyszer a miniszter-asszony a maga esetében ennyire világosan lát, miért nevezi egyenesen „a kommunista rezsim örökösének” Dobrev Klárát? Vajon az 1972-es születésű EP-képviselő, aki a rendszerváltoztatás évében 17 éves (középiskolás) volt, miféle „rémtetteket” követhetett el, hogy Varga Judit az Örök tél c. film Emmy-dija apropójából ezt írja a twitteren:


Judit Varga @JuditVarga_EU
#DobrevKlara is requested to watch the Hungarian movie #EternalWinter which just won the #EmmyAward. She is precisely the heiress of the oppressive #communist regime which committed the brutalities portrayed in the movie. No decent person would accept lecturing from her!

Magyarul: “Dobrev Klárának meg kell néznie az Örök tél c. magyar filmet, mely épp most nyert Emmy-díjat. Ő éppen annak az elnyomó kommunista rezsimnek az örököse, mely a filmen ábrázolt brutalitásokat elkövette. Rendes ember nem fogad el kioktatást tőle.”


Feltehetően, Varga Judit is tudja, hogy az Örök tél a “malenkij robotra” hurcoltakkal, az 1940-es évek második felében játszódik. Amint a megidézett történelmi eseményeknek is az volt az időszaka. Tessék mondani, a negyed évszázaddal később született Dobrev Klárának mi köze lehet mindahhoz, ami akkor történt? Ha a miniszter asszony kíváncsi rá, a Wikipédiában ott az adat: Dobrev Klárának még az édesanyja is csak 1947-ben született. Kissé későn ahhoz, hogy bárminemű része lehetett volna a szovjet katonai hatóságok 1945-ös akcióiban.


No decent person…” Az ám! „Rendes ember” mihez kezd a Varga Judit által írt twitter-kioktatással?

(Az írás elsőként itt jelent meg.)