Vendégház épül professzoroknak Bécsben

Professzoroknak és kutatóknak épül vendégház az osztrák fővárosban. A Siriusnak elnevezett épületben 140 apartman, valamint könyvtár, tornaterem és wellness-részleg áll majd a tudományos munkát végző vendégek rendelkezésére. (A képen: a Sirius alapkőletétele; foto: PID / C. Jobst)

Az idén ünnepli fennállásának 650. évfordulóját a Bécsi Egyetem, a Bécsi Műszaki Egyetemet pedig 200 éve alapították – ebből az alkalomból közös vendégházat kap a két felsőoktatási intézmény. A 179 személyes épületet, a Siriust, Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben építik fel.

A Siriusban összesen 140, 1-3 szobás apartman áll majd a vendégkutatók és professzorok rendelkezésére, és lesz tornaterem, könyvtár valamint wellness-részleg is. A vendégházban népfőiskola is működik majd, és irodák, lakások és üzlethelyiségek is helyet kapnak benne. Az első lakók 2020-ban költözhetnek be.

Bécs jelenleg a német nyelvterület legnagyobb egyetemi városa: főiskoláin és egyetemein 190 ezer osztrák és külföldi hallgató tanul. Az osztrák fővárost Berlin és München követi 160.000, illetve 106 000 hallgatóval. A városban összesen 1500 állami és magán kutatóintézet működik mintegy 43.700 foglalkoztatottal. Bécs jelenleg a GDP 3,5%-át fordítja kutásra és fejlesztésre, az EU-ban 2020-ig 3% az elvárt arány.