A fővárosé lett a budai Sziklakórház

A budai vár alatt az 1930-as évek végén kiépített Sziklakórház-ingatlant (eredeti nevén: Székesfővárosi Sebészeti Szükségkórház) a Magyar Állam Budapest Főváros Önkormányzatának a tulajdonába adta. A létesítmény a továbbiakban önálló, tematikus múzeumként Sziklakórház Atombunker Múzeum néven működik a fővárosi múzeumok sorában. Üzemeltetője „A Szikla” Múzeumi Közhasznú Alapítvány.

A Sziklakórház küldetése, hogy bemutassa a háború valódi arcát és rávilágítson a béke értékére. A múzeum azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a 20. század legnehezebb időszakaiban. Célja, hogy e szellemiség jegyében megőrizze és prezentálja az általa képviselt örökérvényű értékeket. Az intézmény ideológiai semlegességet, történelmi pártatlanságot, az emberek egyenlőségét képviseli.

A Sziklakórház Atombunker Múzeumot, amely számos díjat, elismerést kapott itthon és külföldön, tavaly jó 168 ezren keresték föl, és az ország egyik legnépszerűbb bemutatóhelyeként működik.

A sok tekintetben a világon is egyedülálló múzeum kiállításainak célja, hogy megismertessék hazánk sorsfordító eseményeit, és segítsék a látogatóival megértetni a béke értékét, az egymásért cselekvés fontosságát. Ezzel a küldetéssel készült el a többi között 2011-ben a svájci embermentő Friedrich Born-emlékszobája, 2016-ban a Budapest ostroma kiállítás, valamint a 2017-ben megnyitott, Európában is egyedülálló Atombomba-kiállítás.