Vendégségben Budapesten – határon túli magyar fiatalok 15. találkozója

A program lehetőséget kínál a meghívottaknak, hogy tíz napon keresztül anyanyelvi környezetben lehessenek, és olyan történelmi, művelődéstörténeti ismeretekkel gazdagodjanak, melyekhez otthon nem juthatnak hozzá. A találkozó legnagyobb értéke, hogy nagyszerű alkalmat teremt az intézményes és baráti kapcsolatok kialakítására.

A programban ötvöződnek a közösségi együttlétek és a művészeti fesztiválok jellemzői. A művészeti együttesek bemutatkozása mellett közművelő¬dési és szórakoztató programok (múzeumlátogatás, ismeretterjesztő előadás, színházi és cirkuszi produkció, táncház, sétahajózás stb.) szerepel a találkozó eseményei között. A rendezvény kiemelt eseményei a Széchenyi- és Erkel-emlékévhez, valamint az Európa Kulturális Fővárosa Pécs programhoz kapcsolódnak.

Másfél évtizeddel ezelőtt, 1996 augusztusában négy ország alig 200 résztvevőjével zajlott az első „Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozója”. Az évforduló remek alkalom arra, hogy a múlt másfél évtized legemlékezetesebb pillanatait felelevenítsék. Augusztus 16-án délután „Pillanatképek 15 év 15 ifjúsági találkozójából” címmel a megjelent írásokból készített összeállítás látható, mozgással, tánccal kísérve, a közös éneklések legkedveltebb dalaival kiegészítve. A nap  születésnapi ünnepléssel zárul 800 szeletes tortával, Kárpát- medencei táncházzal, meglepetésjátékokkal.

A művészeti együttesek több alkalommal is lehetőséget kapnak arra, hogy műsorukat a nagyközönség és egymás előtt bemutassák. A találkozó Régiók bemutatkozása című nyitóprogramján a hozzánk érkezett művészeti együttesek és egyéni résztvevők kiállításon mutatják be szülőföldjüket a többieknek és a meghívott vendégeknek, továbbá saját tájegységükre jellemző ételekkel és italokkal kínálják egymást. A program nagyszerű lehetőség arra, hogy az érkezők jobban megismerjék egymás hétköznapjait, sajátos szokásait, és bemutassák, hogy a magyaros vendégszeretet a világ minden táján hagyomány. A művészeti együttesek Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett, a Mura menti Lendván, valamint a pesti alsó rakparton zajló ART-Mozaik – Külhoni Művészeti Fesztiválon mutatják be gálaműsorukat.

Az idén 150 éve hunyt el Széchenyi István és 200 éve született Erkel Ferenc. Történelmünk és zenetörténelmünk kimagasló személyiségeinek életútját a városnézés alatt, valamint a nemzeti emlékezet napján idézik meg. Az augusztus 17-i városnézés alkalmával a Parlamentben a találkozó résztvevői közösen éneklik el Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc Himnuszát, majd olyan kiállításokat, épületeket néznek meg, amelyek Széchenyihez és Erkelhez kapcsolódnak (például Operaház, Budai bürger, pesti polgár – Polgári társadalom, polgári értékek, polgári erkölcsök – Budapesti Történeti Múzeum; Széchenyi emlékezete – MTA Művészettörténeti Kutatóintézet, Művészeti Gyűjtemény; Hídtörténetek – Lánchíd – Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum).

A nemzeti emlékezet napján előadások, kiscsoportos foglalkozások formájában foglalkoznak Széchenyivel és Erkellel. Hallható lesz dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára és dr. Horváth Attila előadása, Széchenyit, a testnevelés apostolát dr. Cserháti László, a magánembert Kenessei Károly, a szabadidős tevékenységek megújítóját dr. Gazda István mutatja be; újra hasznosítható anyagokat felhasználó alkotóversenyen a fiatalok hidat, lovat és gőzhajót készíthetnek, Erkelre, a Pesti Sakk-kör elnökére, a szenvedélyes játékosra sakkversennyel emlékeznek.

A 2010. év legkiemelkedőbb hazai kulturális eseménye a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozata. A találkozó programjai közül természetesen nem maradhatott ki Európa Kulturális Fővárosának megismerése. Az augusztus 18-i délelőtt és a kora délután városnézéssel telik, a séta útvonala érinti a többi között a Barbakán kertet és bástyát, a Püspökvárat, a Dóm teret, a Bazilikát, a Cella Septichorát, a Csontváry-, Munkácsy- és Vasarely- múzeumot, a Lakatfalat, valamint Gázi Kászim pasa dzsámiját.

A művészeti csoportok számára nagy megtiszteltetés, hogy gálaműsorukkal Európa Kulturális Fővárosában a pécsi közönség előtt is bemutatkozhatnak délután 4 órától a Dóm téren.

A gálaműsorban közreműködő művészeti együttesek:

a Vajdaságból: Adai Színtársulat, Ada; B-terv együttes, Szabadka; Csikós zenekar, Óbecse; Szelence énekegyüttes, Óbecse; Szelence táncegyüttes, Óbecse; Tisza néptáncegyüttes, Péterréve; Vaccanto együttes, Ada, Zenta; Zengető együttes, Óbecse.

Erdélyből: 7-es Fotós Diákcsapat, Sepsiszentgyörgy; Csillagocska Néptánccsoport, Nagyvárad; Elevenek Néptáncegyüttes, Csíkszentdomokos; Kaláka Néptáncegyüttes, Szamosújvár; miniSnaps, Sepsiszentgyörgy; Ördögborda Néptáncegyüttes, Balánbánya; Snaps Vocal-Band, Sepsiszentgyörgy; Szerenád kamarazenekar, Sepsiszentgyörgy.

A Kárpátaljáról: Arabeszk táncegyüttes, Csap; Ludovika Táncegyüttes, Beregszász; Ritmus Néptáncegyüttes, Eszeny.

A Felvidékről: Nádas Néptánccsoport, Farnad.

Dél-Amerikából: Zrínyi Művészegyüttes, Brazília; Gyöngyösbokréta, Venezuela.

A Mura-vidékről: a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet DiáXínpada, Lendva;  Mura-vidék Néptáncegyüttes, Lendva.

Horvát Pannóniáról: ME „Petőfi Sándor”, Szentlászló; Petőfi Sándor Kultúregyesület hagyományőrző néptánccsoportja, Erdőd; „Pélmonostor” Magyar Kultúregyesület Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttese.

Magyarországról: a Tébláb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Hajnaltűz csoportja.

Este a találkozó résztvevői a Pécsi Kulturális Központ által szervezett táncházban vesznek részt a Színház téren. A program megszervezésében közreműködött a Pécs 2010 Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pécsi Kulturális Központ. Az augusztus 19-i barangolás alkalmával a találkozó résztvevői az alig hétezres lélekszámú magyar közösségbe, Mura-vidékre látogatnak. A lendvai városnézéskor megtekintik a Bánffy Központot, a Zala György teret, a Színház- és Hangversenytermet, a Zsinagógát, a Szent István szobrot és a Várat, délután a művészeti együttesek zengővé varázsolják a lendvai tereket, így hívják fel a figyelmet az esti gálaműsorra, melynek helyszíne a Színház- és Hangversenyterem. Kocon Józsefnek, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökének, dr. Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselőnek és Balazsek Antonnak, Lendva község polgármesterének köszöntőjét követően a találkozó művészeti együttesei a muravidéki közönség előtt mutatják be gálaműsorukat. A program megszervezésében a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva község és a Mura-vidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség segített.

A beregszászi színház és a Fővárosi Nagycirkusz előadásának megtekintése, a sétahajózás, a strandolás, az esti táncházak mind azt a célt szolgálják, hogy a fiatalok jobban megismerjék egymást, hogy – talán életre szóló – barátságok és szerelmek alakuljanak ki azok között, akiket nemcsak a közös anyanyelv, történelem és kulturális örökség köt össze, hanem a „Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozóján” szerzett élmények is.

A teljes programkínálat itt.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.