Versszínház a Corvinuson – a 80 éves Krencsey Marianne-t köszöntötték

Krencsey Marianne és Turek Miklós.Az ötvenes és hatvanas évek magyar filmcsillaga, a Liliomfi főszereplője Krencsey Marianne karrierjét a Közgáz oktatói és Turek Miklós is felelevenítették a fiatalok számára. A nagy szeretettől meghatódott színésznőt több szál is köti Faludyhoz és a Versszínházhoz. Emigrációja alatt a költő hosszú ideig lakott Marianne-nál az Egyesült Államokban, aki a Versszínház 2008-i amerikai körútján közreműködésével is megtisztelte valamennyi, észak-amerikai előadást. 

A New Yorkban élő művésznő, így nyilatkozott az előadásról: „Turek Miklós hatalmas munkával, nagy szeretettel és hozzáértéssel elkészített előadása minden várakozást felülmúlt. Sok jó előadást láttam 40 éven át, sok Faludy-esten vettem részt 1968 óta minden esztendőben, de ilyen mélyen megrázó, a költőfejedelem szavaihoz hű, művészi előadást még nem volt alkalmam élvezni. Mindenkinek ajánlom: aki teheti, nézze meg ezt az előadást, mert amíg ilyen művészek teremnek Magyarországon, addig nincs veszve a magyar nyelv, a magyar irodalom és színjátszás.”

Turek 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és 
elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. A Versszínház a múlt hét év során négyrészes előadás-sorozattá bővült: Faludy György mellett József Attila, Radnóti Miklós és Petőfi Sándor szerepel a repertoárban. Turek Versszínháza a négy klasszikus költő verseivel mutatja be a szerzők korának érzéseit, történelmi folyamatait és a művészek életét. A Németországot, Kanadát és az Egyesült Államokat is megjárt produkciók több mint 120 alkalommal hangzottak el színpadon.

Az ismeretterjesztő produkció szemléletformáló erejét már a közoktatás is felfedezte. Az előadásokban a diákok 
számára megelevenedik mindaz, amiről tanulnak, így mára állandó vendégei az iskolák irodalom- és 
történelmóráinak. A múlt négy évbenn számos hazai gimnázium hívta meg a Versszínház a Suliban produkciót, ám ez volt az első alkalom, amikor egy egyetem, ráadásul egy gazdasági témájú intézmény is a Versszínházhoz fordult.
A Versszínház idényzáró előadásaira június 17-én a Szerb Színházban (Rímes világnéző Faludy Györggyel), illetve 
június 18-án a Pilvaxban (A Szőlőszem – Petőfi életéről és költészetéről) kerül sor.

Az előadásból készült rövid bemutatót megnézhetik itt.

Versszínház: A Versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem 
egyenlő a hagyományos pódiumelőadással. A dramaturgiát az élet, a szövegkönyvet pedig maga a költő írta. 
Amiként egy vers a pillanatok impressziója, úgy a Versszínház láncra fűzi a költő életének valamennyi fontos és 
jelképes állomását, hogy a néző teljes képet kapjon a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok 
írójáról is.