VeszprémFest-jubileum világsztárokkal

Porga Gyula veszprémi polgármester szerint a városnak a rá jellemző történelmi miliőt kell díszletként használnia, s ebben a gyönyörű környezetben kell megmutatnia pezsgő kulturális életét.Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ötletgazdája, ügyvezető igazgatója elmondta, hogy bár a VeszprémFest július 16–20. között várja a vendégeket, az Óváros téren már július 12-én kezdődnek az események. Lesznek kiegészítő programok, például borkóstoló és kirakodóvásár is. A programokra a jegyek negyede máris elkelt, 80 millió forint jegyárbevételre számítanak. Elmondta továbbá: a múlt tíz évben 45 nemzetközi produkció szerepelt a VeszprémFesten; hét operát mutattak be (az idén egyeztetési és anyagi okokból nem lesz operaest). A fesztiválon és csatlakozó rendezvényein eddig mintegy 150 ezer látogató fordult meg. A rozé-, a rizling- és jazz-napok szórakoztató, a Kolostor elmélyülést kívánó produkciókat ígér a többek között Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Dresch Mihály Quartetje, Szalóki Ági és Bacsó Kristóf fellépésével.  

Július 16-án a nagyszínpadon Diana Krall kanadai énekesnő és zongorista új stúdióalbumával, a Glad Rag Doll anyagával nyitja az eseménysorozatot. Az album új hangszerelésű dalait Diana Krall itt mutatja be először nyilvánosan a magyar közönségnek. A jezsuita kolostorban július 16-tól magyar fellépők mutatkoznak be.

 

Paco de Lucia.

Másnap a két Grammyvel is elismert amerikai Marcus Miller a Renessaince című albumát mutatja be Veszprémben. A jazz „reneszánsz embere” többször lépett fel magyar színpadokon. A bőgő és basszusgitár az első számú hangszere, emellett énekel, fúvós és billentyűs hangszereken is játszik, s zeneszerzőként is elismert. A kortárs dzsessz egyik jól ismert alakja a rhythm and bluesban, a rockban és a funkban is letette már névjegyét.

Paco de Lucía spanyol flamenco-gitáros sem ismeretlen a magyar közönség előtt: ötvenéves pályafutása alatt számtalanszor járt Magyarországon. Július 18-i koncertjén szólóban és zenekari kísérettel a múlt 30 év termésének legjavából mutat be izgalmas darabokat.

Nigel Kennedy.Nigel Kennedy brit hegedűművész és kvintettje július 19-én lép fel a VeszprémFesten. A klasszikus zenétől induló művész az évek során maradandót alkotott a többi között a jazz, a klezmer és más műfajokban. A kiváló kortárs előadóművész ezen az estén RobyLakatos magyarhegedűvirtuózzal is együtt zenél. 

Craig David  brit pop- és rhythm and blues zenész, énekes idei turnéjának magyarországi állomásaként július 20-án ad koncertet a királynék városában. Craig David a popzene és a kortárs zene ötvözője, a legsikeresebb brit fellépők között emlegetik albumainak és koncertjeinek közönségsikerei miatt is.      

Új helyszín az idén a Veszprémi Petőfi Színház, ahol július 20-án, a záró estén Roby Lakatos ad koncertet. A klasszikus virtuózként, dzsessz-improvizatőrként, zeneszerzőként és rendezőként is ismert és méltatott hegedűművész nemcsak lenyűgöző virtuozitásának, hanem rendkívüli stílusbeli sokoldalúságának is köszönheti ismertségét világszerte. Fellépett Európa, Ázsia és Amerika szinte minden nagy előadótermében és számos rangos fesztiválon. A VeszprémFest eddigi fellépői egyébként összesen 107 Grammy-díjat és jelölést gyűjtöttek be.

A fesztivál programjáról részletesen itt olvashat; tessék kattintani!