Vigyázat, egyre több a hamisítvány!

A karácsonyi nagybevásárlás utolsó napjaiban különösen nagy veszély a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó műszaki termékek megjelenése, ezért csak körültekintően érdemes vásárolni, akár online felületen, akár boltban – hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). (Nyitó képünkön: egy drága scájci óra és a megtévesztő hamisítvány; kép: AV Pfandhaus)

A karácsony előtti héten hagyományosan megnő a játékok és apró csecsebecsék iránti kereslet, ezért számolni kell a hamis, illetve ellenőrizetlen forrásból származó termékek dömpingszerű megjelenésével is, továbbá azzal is, hogy ezek a termékek súlyos kockázattal járhatnak az óvatlan fogyasztók számára. A hamis termék megvásárlását követően ugyanis olyan problémákkal szembesülhet a fogyasztó, amelyekkel egy eredeti árucikk esetében szinte biztosan nem fog.

A játékok és elektrotechnikai eszközök az egészségre és testi épségre veszélyesek lehetnek, kárt is okozhatnak mindenekelőtt azzal, hogy senki sem téríti meg a vásárló elsődleges kárát gyártói garancia és számla híján.

A másodlagos károk ennél súlyosabbak lehetnek, a többi között az ellenőrizetlen forrásból származó karácsonyfaizzók veszélyesek. A gyenge minőségű izzók vezetékei ugyanis vékonyabbak a kelleténél és rossz a szigetelésük is. Egy rosszul beforrasztott izzó kicsúszhat a foglalatából, ami könnyen rövidzárlat, tüzet okozhat.

A vevőnek lehetősége van arra, hogy még a vásárlás előtt ellenőrizze: eredeti árucikkel van-e dolga. Gyanús lehet a termék feltűnően alacsony ára, az árusítás helye és körülményei, a kivitelezés látható minőségi problémái, az eredeti csomagolás és a szokásos tartozékok (pl. magyar nyelvű használati útmutató, jótállási jegy) hiánya. Aggályos, ha a csomagoláson nem tüntetik fel a gyártási helyet, illetve a származási országot, vagy a csomagoláson, használati utasításon helyesírási hibák vannak.

Mivel folyamatosan nő az online megrendelések aránya is, a szakemberek szerint a vásárlónak bizonyos termékjellemzőket körültekintően kell megvizsgálnia, ha nem szeretne pórul járni. Már akkor érdemes gyanakodni, ha egy drága terméket rossz minőségű képpel hirdetnek az oldalon, valamint ha az URL-ben az adott márka nevén kívül további elemek is találhatóak. Ez utóbbi ugyanis arra enged következtetni, hogy nem a hivatalos honlapot értük el. Árulkodó jel az is, ha egy nemzetközi márka esetén a webcím nem .com-mal (vagy az adott nemzetet jelölő végződésre, például.fr, .it, .hu), hanem .net-tel, .biz-zel stb. zárul.

Az online keresőmotorok segítségével is megéri kutakodni, hiszen az árucikk nevét a hamis szóhoz csatolva számos olyan oldalt találhat az érdeklődő, ami segíthet az eredeti termék és annak hamisított változatai közötti különbségek azonosításában.