Vitatkozó hangszórók, virtuális valóság barkácsolás közben – még a kezünkben a jövőnk

Az Ericsson friss ConsumerLab jelentése 2019 legfontosabb fogyasztói újdonságairól szól a szórakozató elektronikában, illetve az infokommunikációban. A jelentés nyolcadik kiadása a technológiai újítások átvételében élen járó 34 millió fogyasztót reprezentálja.

A friss jelentés a közeli jövő technológiai vívmányaival – a többi közt a mesterséges intelligenciával, a virtuális valósággal, az 5G hálózatokkal és automatizálással – kapcsolatos fogyasztói véleményeket és várakozásokat foglalja össze. A jelentés szerint az autonóm és hangulat-előrejelző technológiák szerepe a közeli jövőben nőni fog az emberek életében.

Dr. Michael Björn, az Ericsson Consumer & IndustryLab kutatási vezetője, a jelentés fő szerzője a következőket mondta:

„Képzeljünk el egy okostelefont, amely nem csak azt tudja, hogy mit csinálunk, de azt is, hogy kik vagyunk. A mesterséges intelligencia már ma is képes arra, hogy mindössze a szemünkbe nézve megértse személyiségünket. Nem meglepő hát, hogy a technológiai vívmányok átvételében élen járó fogyasztók szerint a jövőben a készülékeink jobban fognak ismerni minket, mint mi őket.”

Az Ericcson 10 „jóslata” 2019-re:

1.   Hangulatfigyelő eszközök

A virtuális asszisztenst használók kétharmada szerint három éven belül már elterjedtek lesznek az olyan eszközök, amelyek képesek hangulatunkat értelmezni.

2. Intelligens viták

A virtuálisasszisztens-használók ugyanekkora aránya úgy véli, hogy az okoshangszórók három éven belül már a családtagokhoz hasonlóan vesznek részt a családi vitákban.

3. Kémalkalmazások

A fogyasztók csaknem fele szerint az alkalmazások akkor is gyűjtenek rólunk adatokat, amikor nem használjuk őket.

4. Kötelező sütihasználati hozzájárulás

A fogyasztók jó felét bosszantja, hogy mindig hozzá kell járulniuk az adatgyűjtő sütik használatához.

5. Készségek internete (Internet of skills)

A kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) alkalmazóinak több mint a fele szívesen használna olyan alkalmazást, szemüveget vagy kesztyűt, amellyel hétköznapi, praktikus dolgokhoz (például főzés, otthoni javítások) kaphatnának virtuális segítséget.

6. Beavatkozás nélküli (zero-touch) fogyasztás

A virtuálisasszisztens-használók mintegy fele szeretne automatizált számlákat és előfizetéseket, valamint önbevásárló háztartást.

7. Szellemi tunyaság

A fogyasztók kis híján harmada szerint rövidesen „intellektuális edzőtermekbe” fogunk járni, ahol gyakorolhatjuk a gondolkodást, mivel a mindennapi döntéshozatal egyre inkább automatizálttá válik.

8. Ökotudatosság

A fogyasztók kétöröde szeretne olyan öko-órát, amely méri viselője szénlábnyomát.

9. Digitális ikertestvér

A kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) használóinak a fele szeretne magának digitális/online hasonmást, aki pontosan utánozza őt, ekként egyszerre két helyen lehetne.

10. Az 5G automatizálja a társadalmat

Az okostelefon-használók mintegy ötöde úgy gondolja, hogy az 5G hatékonyabban kapcsolja majd össze az IoT-eszközöket, mint például a háztartási berendezéseket vagy a fogyasztásmérőket.

A kérdésre, hogy a felsorolt technológiákat fenyegetésként vagy lehetőségként kell-e megélnünk, dr. Pernilla Jonsson, a Consumer & IndustryLab vezetője így válaszolt: „Beléptünk abba a korszakba, amikor az emberek és az intelligens gépek között interakció zajlik, együttműködnek egymással. Eddig még csak apró lépéseket tettünk a jövő felé. Az automatizált (zero-touch) jövő technológiájának nagy része még kifejlesztésre vár – és még mindig a mi kezünkben van a döntés arról, milyen legyen ez a jövő.”