Villanyfiáker Bécsben

Ma még egyedülálló járművet, elektromos fiákert állított forgalomba a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie. Az e-hintó egyszerre állat- és környezetbarát, és az elektromos mobilitást népszerűsítik vele. (Nyitó kép: az első, bécsi, elektromos fiáker © Wien Energie / Martin Lusser)

Lovas fogat helyett leginkább a jó évszázaddal ezelőtti autókra hasonlít az osztrák főváros első elektromos fiákere, amelyet a napokban mutattak be. A különleges jármű a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie megbízásából készült, ám egyelőre aligha lesz konkurenciája az osztrák főváros egyik jelképének számító lovashintóknak. Az e-fiákerrel ugyanis az e-mobilitást népszerűsítik majd rendezvények alkalmával.

A különleges járművet két, egyenként 8 kilowattos motor hajtja, és óránként akár 25 km-es sebességre képes. Az e-fiákert a hagyományos e-töltőállomásoknál lehet feltölteni, és egy töltéssel mintegy 120 kilométert is megtesz. A hintón, a hajtóval együtt, nyolcan utazhatnak és a kényelem kedvéért még ülésfűtéssel is ellátták.

Az osztrák főváros célja, hogy 2020-ig ezer elektromos töltőállomást telepítsen, ahol kizárólag zöldáramot lehet tankolni.