„Főúr, egy bécsi kávét legyen szíves!” – hangzik el naponta számtalanszor Bécs kávéházaiban. És nem ok nélkül. Amint a Bécsi Gazdasági Kamara felméréséből kiderül, e tradicionális bécsi intézmények vendégei még mindig a bécsi kávét részesítik előnyben, ha választaniuk kell az itallapról.
A vendégek 29 százaléka dönt a fekete kávéból, langyos tejből és tejhabból álló kávéfajta mellett.
Szorosan a sarkában a kapucsínó végzett a felmérésben. A presszókávéból, forró tejből és tejhabból készülő kávéspecialitást, amelynek tetejéről nem hiányozhat a csipetnyi kakaópor, a megkérdezettek 28 százaléka választja. A harmadik helyezettet, a tejeskávét – amit az osztrákok fordított kávénak (Kaffee verkehrt) is hívnak a sok tej miatt – a vendégek 18 százaléka részesíti előnyben.
„A kávéházi kultúra ugyanolyan szervesen hozzátartozik Bécshez, mint a Práter óriáskereke vagy a Stephansdom. A bécsiek szeretik a kávéházaikat, a turistákat lenyűgözi ez a hagyomány, és most már hivatalos kedvence is van a kávéházak közönségének: a Wiener Melange” – mondja a felméréssel kapcsolatban Brigitte Jank, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke.