WiFi 6: egyszerűen nagyágyú

A tp-link Archer AX6000-es routere nem kispályás. Sok tekintetben megelőzi a korát – vagy inkább a fogyasztói igényeket. Érdemes megszemlélni a jövőt. (Kép: youtube.com)

Ez a router teljesen szabályos geometriájával egy kicsit elüt a zegzugosan ácsorgó antennájú társaitól. Szögletessége számomra ipari kivitelt sugároz. Azután a külső a belsőben is visszaköszön. A tp-link az otthoni megoldások között mutatja be a honlapján, de ma még kevés otthonba költözik be, ám nemsokára várható az ilyen tudású routerek rohamos elterjedése.

A router a vezetékes hálózatról kapja az adatokat. Kezdetben a 10 Mb/mp interfészt se tudta kiterhelni a szolgáltató. Ma már, ahol optikán jön az internet, ott a 2 Gb/mp sebességet is kínálja a szolgáltató. Az AX6000 ezt a kapcsolatot egy 2,5 Gb/mp interfésszel várja. A bemenet tehát rendben van, tódulhatnak be és ki a bitek.

A tüskés tányér belsejében hatalmas erők dolgoznak azon, hogy ezek a bitek a csatlakozó egységekhez eljussanak. A vezérlés a Broadcom-tól származik, egy 1,8 GHz-es Quad Core CPU, melyet két koprocesszor segít. Memóriaként 1 GBájt RAM és 128 MB flash szolgál. A csatlakozás lehet vezetékes, itt 8 gigabites port áll a rendelkezésünkre és van két rádiós csatorna, az egyik a 2,4 GHz-es, a másik az 5 GHz-es frekvencián várja a bejelentkezéseket. A két rádiós modulhoz négy-négy antenna csatlakozik. A rádiós rész a 802.11ax szabványt (más néven WiFi 6) támogatja, amely intelligensen intézkedik a csatlakozóegységek igényeinek mind optimálisabb kielégítéséről.

A WiFi 6 esetében akkor tapasztalunk előnyt a korábbi megoldásokhoz képest, amikor sok egység kapcsolódik a hálózatunkra. Ez pedig nemsokára bekövetkezik, nem is vesszük észre. Már nem csak a noteszgépünk, hanem a telefonjaink (egy családban ma már mindenkinek van legalább egy) és mindazok az eszközök, amit IoT gyűjtőnéven emlegetünk. Ezek pedig az intelligens időjárásjelzőtől a fűtésvezérlőn át a garázsba beálló autónkig egyre több eszközt jelent. Mindemellett az egyes csatlakozó egységek letöltési sávszélessége is növekedett a korábbi szabványokban meghatározottakhoz képest. Ezzel tehát a hang és video anyagok jobb minőségben jutnak el a céljukhoz.

Mindezek után nézzük, hogy miként is lehet az eszközt életre lehelni. A tápegység csatlakoztatása után egy kicsit az Orion űrhajó derengett fel számomra a régmúltból, mert a tányér közepén egy színesen világító kör jelezte az egyes állapotokat. Szép lassan felállt a rendszer, majd jelezte, hogy nincs internet-kapcsolata. Amikor megkapta a bejövő kábelt, akkor megnyugodott. A menüjébe belépve a magyar nyelvet is ki lehetett választani és így az idegen nyelvekkel hadilábon állók is könnyedén be tudják állítani azt, amit szeretnének. Van egy gyors-, egy alap- és egy haladó beállítás. Kinek mire van szüksége.

A gyors beállításnál kérdezget a program és egy-kettőre kész az üzembe helyezés.

Az alapbeállításoknál már el lehet kicsit molyolni a géppel. A máshol megszokott  beállításokon kívül foglalkozhatunk az eszközhöz USB 3.0 (Type A és Type C) illesztőn keresztül kapcsolódó tároló meg- és felosztásával. Van egy „Otthoni ápolás” fül is. Ez nem a nagyszülők gondozásával foglalkozik, mint a címből hinnénk, hanem a gyerekek szülői felügyeletét, azaz az internet-hozzáférést és szűrést lehet beállítani, a QoS-t és a vírusvédelmet. Ez utóbbi háromféle szolgáltatást nyújt, melyeket egyenként lehet ki vagy bekapcsolni: Trend Micro alapú tartalomszűrés, behatolás védelem és fertőzött eszköz karantén.

A router felkínál vendéghálózatot is biztosítani. Akkor a vendégeink a netet elérik anélkül, hogy a házi hálózatunkba belelássanak. Szükség esetén azonban ez is engedélyezhető.

A haladó beállításoknál az előbb említetteken kívül számos más beállítás is elvégezhető a DHCP-től a NAT-on át a MAC szűrésig. Itt a VPN-szerver létrehozás lehetősége érdemel említést.

Mindebből látható, hogy ez az eszköz sokat tud, sok minden beállítható rajta és ezek a beállítások könnyen érthetőek. A router teljesítményadatai is kiemelkedőek. Saját családjában csak az AX11000 tud hasonlót vagy rádiós vonalon kicsit többet. Az azonban nem egy „normális” útválasztó, hanem játékosoknak szánt router.

Most akkor vegyem vagy ne vegyem? Akinek már megvan a 2 gigás netje, annak kell egy ilyen router. Akinek már most sok WiFi-s kütyüje van, vagy a családban többen néznek mozit neten keresztül, az megint potenciális vevő. Azok is elgondolkodhatnak a megvételén, akik szeretik a legújabb technikát birtokolni. Nálam még nem hasít két gigával az optika, de én is szívesen birtokolnék egy ilyen masinát. Akinek belátható időn belül nem lesz gyors netje vagy egy routerre százezer forintja, az ne ezt a modellt keresse.

Az rögtön gyanús lett számomra, hogy a nyelvválasztónál – ahol a nyelvek vannak felsorolva – nem „magyar” szerepel, hanem Magyarország. Az otthoni ápolásról már írtam. Több felirati furcsasággal nem találkoztam, de egy goromba funkcionális hibával igen:Amikor a belső programfrissítést nézegettem, akkor a masina firmwarének azonosítója megegyezett az elérhető legújabb firmware azonosítóval. A szöveg: „A firmware nem a legfrissebb”. Hukk!? Nézzük meg ezt angolul: „Your firmware is up to date”. Az angoloknál tehát elég friss.

Kitekintés Mások is gyártanak AX6000 osztályú útválasztót, így például a D-Link-nél is találni DIR-X6060 néven egy erősen hasonló technikai paraméterekkel, de nagyon kevés infóval rendelkező útválasztót. Az Asus RT-AX88U néven négy antennával kapható. A WAN-portja csak gigabites, viszont a flash memóriája a duplája, mint a tp-link-é. A Netgear AX8 néven kínálja a WiFi6-os routerét, de fele annyi RAM-mal és csak 4+1 gigabites porttal. Úgy tűnik föl, hogy a jelenlegi kínálatból a tp-link masinája a legjobb vétel.