A 24.hu újságírója nyerte az idei Transparency-Soma Díjat

A 24.hu újságírója, Horváth Csaba (a képen középütt) nyerte a 2019. év legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. (Foto: Kaszás Tamás, Képszerkesztőség)

Egy olyan országban, ahol már hosszú ideje úgy van, hogy újságíró az, aki annak mondja magát, ott nagyon fontosak az ilyen napok. Ma adták át a Soma-díjat. Immár 19. alkalommal adták át szombat este Budapesten Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

A magyarországi Brit és a Holland Nagykövetség által is támogatott díjat a 24.hu újságírója, Horváth Csaba nyerte. Az összesen egymillió forinttal járó elismerés igazi meglepetés volt, mert ezúttal sikerült valóban titokban tartani a végeredményt, egészen a kihirdetés pillanatáig.

A szakmai zsűri a beérkezett 13 pályamunka közül a 24.hu-s Horváth Csaba Simonka György fideszes országgyűlési képviselő európai uniós támogatásokkal való visszaéléseit feltáró cikksorozatát ítélte a legjobbnak. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma volt: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.
A 24.hu újságírója cikksorozatában részletesen bemutatta, hogy egy sokszereplős, Simonka György köré összpontosuló Békés megyei cégekből és alapítványokból álló hálózat hogyan élt vissza európai uniós agrár- és egyéb fejlesztési támogatásokkal.

A sok terepmunkával készült cikksorozatban feltárt visszaélések egy részében már vádat emeltek a feltételezett elkövetők ellen, de Horváth Csaba munkája további olyan korrupciógyanús eseteket is feltárt, amelyekben egyelőre nem történt vádemelés. Egyébként Horváth Csaba másik cikksorozata is az élmezőnyben végzett az idei versengésben. Ebben a munkájában a budai várban burjánzó önkormányzati lakásbizniszt igyekezett felgöngyölíteni.

Fontos, érdekes és biztató este volt ez szombati, hiszen a rendezvényen azt a kikezdhetetlen etikai alapokon nyugvó szakmaiságot ünnepelte az egybegyűltek népes serege – sok fiatallal, és néhány emblematikus „öreg rókával” – , aminek ma nincsen támogató közege, különösen Magyarországon, de sajnos a nagyvilágban is rossz tendenciák törnek fel, ahogyan Nick Thorpe (bal oldali képen), a BBC közép-európai tudósítójának előadása jelezte. Ő 1986 óta itt van közöttünk, sokat látott, tapasztalt újságíró, és egyáltalán nem optimista, de reménykedik.

Hogy kíváncsiak legyünk az igazságra, a tényekre, hogy sokakat érdekeljenek az összefüggések, és biztonsággal el tudjunk igazodni a ránk zúduló információáradatban, hogy gondolkodva forduljunk a bennünket körülvevő világ felé, abban van pótolhatatlan feladata a felkészült, kitartóan kutató, és tisztességes független újságíróknak. Érdemes megbecsülni a kevesek erőfeszítéseit, hiszen ezen a pályázaton már csak 13 munkából válogatott a zsűri, az előző évben 16 nevezés volt, és nosztalgiával emlegették azokat az időket, amikor 30–40 pályaműből kellett a legmeggyőzőbbet kiválasztani.